Szybka i smaczna sałatka z młodych ziemniaków, wiosennych liści i ziół, czyli z tego co było 'pod ręką'. Z dodatkiem fety i parzonej kiełbaski wieprzowej, choć równie smaczna byłaby z jajkiem np. ugotowanym na miękko.
Lista składników:
(na jedną głodną osobę)
- garść rukoli i młodziutkiej sałaty masłowej
- 3 -4 młode ziemniaki
- garść zieleniny (koperek, oregano, natka pietruszki)
- liście z 1/2 pęczka botwinki
- garść liści młodego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- masło (niekoniecznie)
- 1/2 kiełbasy polskiej surowej, ugotowanej
- 1/4 opakowania feta
Listki rukoli i sałaty myjemy i układamy na talerzu. Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku. Zieleninę myjemy i drobno siekamy.
W garnku zagotowujemy wodę z czosnkiem i solą,wrzucamy umyte liście botwinki i szpinaku, gotujemy przez ok 1-2 minuty. Odcedzamy. Czosnek siekamy i mieszamy z zieleniną.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i mieszamy z połową posiekanej zieleniny, z sokiem z cytryny, oliwą i ewentualnie masłem. Solimy i wrzucamy na talerz z rukolą i sałatą.
Na ziemniakach układamy liście botwinki i szpinaku. Rozkładamy plasterki kiełbasy i posypujemy pokruszoną fetą. Całość posypujemy resztką zieleniny, polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny. Ewentualnie pieprzymy do smaku. Jemy z apetytem :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz