czwartek, 30 maja 2013

Liściasta sałatka z ziemniakami, fetą i kiełbaską

Szybka i smaczna sałatka z młodych ziemniaków, wiosennych liści i ziół, czyli z tego co było 'pod ręką'. Z dodatkiem fety i parzonej kiełbaski wieprzowej, choć równie smaczna byłaby z jajkiem np. ugotowanym na miękko.


Lista składników:
(na jedną głodną osobę)
  • garść rukoli i młodziutkiej sałaty masłowej
  • 3 -4 młode ziemniaki
  • garść zieleniny (koperek, oregano, natka pietruszki)
  • liście z 1/2 pęczka botwinki
  • garść liści młodego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • masło (niekoniecznie)
  • 1/2 kiełbasy polskiej surowej, ugotowanej 
  • 1/4 opakowania feta 

Listki rukoli i sałaty myjemy i układamy na talerzu. Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku. Zieleninę myjemy i drobno siekamy.

W garnku zagotowujemy wodę z czosnkiem i solą,wrzucamy umyte liście botwinki i szpinaku, gotujemy przez ok 1-2 minuty. Odcedzamy. Czosnek siekamy i mieszamy z zieleniną.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i mieszamy z połową posiekanej zieleniny, z sokiem z cytryny, oliwą i ewentualnie masłem. Solimy i wrzucamy na talerz z rukolą i sałatą. 

Na ziemniakach układamy liście botwinki i szpinaku. Rozkładamy plasterki kiełbasy i posypujemy pokruszoną fetą. Całość posypujemy resztką zieleniny, polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny. Ewentualnie pieprzymy do smaku. Jemy z apetytem :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz