Kolejny pyszny i prosty przepis na zupę szparagową. Tym razem bez ziemniaków za to z dodatkiem cebuli, pora i selera. I wyłącznie z białych szparagów. Rewelacyjnym dodatkiem
do zupy jest jajko w koszulce przygotowane w alternatywny do
tradycyjnego, prosty i niezawodny sposób, który podpatrzyłam kilka lat temu na truskawkowym blogu. Przepis na zupę pochodzi natomiast z książki Jamiego Olivera. Zamieniłam tylko seler naciowy na
korzeniowy a zamiast chrupiących grzanek wrzuciłam ryż. Całość wyszła pyszna :-)
Lista składników:
na 3 - 4 porcje
- 400 g białych szparagów
- 1 średnia cebula
- kawałek selera w korzeniu
- 1 por - tylko biała część
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- 3 - 4 jajka
- grzanki lub ryż do podania
- olej
Szparagi obieramy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na kawałki, główki odkładamy na bok. Cebulę, por i seler obieramy a następnie siekamy.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, por i seler. Smażymy ok 10 min uważając by warzywa się nie przyrumieniły. Jak zmiękną dodajemy szparagi i wlewamy bulion. Gotujemy pod przykryciem ok 20 min.
Miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Stawiamy zupę z powrotem na ogniu i wrzucamy główki szparagów. Gotujemy przez kilka minut aż czubki zmiękną.
Gdy zupa jest prawie gotowa przyrządzamy jajka*. Bierzemy woreczki foliowe, smarujemy je masłem lub olejem. Do środka ostrożnie wbijamy jajko. Solimy. Woreczek szczelnie związujemy i wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy ok 4 min, obracając woreczkiem tak, by żółtko w całości pokryło się białkiem.
Zupę rozlewamy do miseczek, dodajemy ryż lub grzanki a na wierzchu układamy jajko. Możemy posypać zieleniną - taką, jaką mamy pod ręką. Rozcinamy jajko i patrzymy jak delikatne żółtko wlewa się do zupy.
Źródło: Jamie Oliver w domu. Jamie Oliver. Muza SA, 2009.
Przepis uwzględnia moje niewielkie zmiany
* dokładna instrukcja przyrządzania jajek znajduje się tutaj.
* dokładna instrukcja przyrządzania jajek znajduje się tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz