piątek, 10 maja 2013

Rogaliki śniadaniowe

Bardzo smaczne śniadaniowe rogaliki. Z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie. Neutralne w smaku. Przepis pochodzi ze świetnej książki o drożdżowych wypiekach Małgorzaty Zielińskiej. Zmieniłam lekko sposób wykonania dodając masło pod koniec wyrabiania. Ciasto można zagnieść wieczorem i wstawić na noc do lodówki. 


Lista składników:
(na ok 24 rogaliki)
  • 500 g mąki pszennej
  • 14 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 60 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka + 1 jajko na glazurę
  • 3/4 łyżeczki soli 

Drożdże rozcieramy z wodą i odrobiną cukru. Mleko doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i łączymy z cukrem i solą. Studzimy. Mieszamy z jajkami, drożdżami oraz mąką. Wyrabiamy ok 10 min stopniowo dodając rozpuszczone masło. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. 

Wkładamy do miski wysmarowanej masłem. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. (Na tym etapie można też włożyć ciasto na noc do lodówki.)

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na krążki grubości ok 1 cm. Każdy krążek kroimy na 12 trójkątów. Zwijamy aby powstały rogaliki. 

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. 

Rogaliki smarujmy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 15 min do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do temperatury ok 185 °C 

Źródło: Drożdżowe wypieki. Małgorzata Zielińska. Olimp Media, 2009

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz