Lista składników:
(na ok 24 rogaliki)
- 500 g mąki pszennej
- 14 g świeżych drożdży
- 2 łyżki letniej wody
- 1/2 szklanki mleka
- 60 g masła roztopionego i ostudzonego
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka + 1 jajko na glazurę
- 3/4 łyżeczki soli
Drożdże rozcieramy z wodą i odrobiną cukru. Mleko doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i łączymy z cukrem i solą. Studzimy. Mieszamy z jajkami, drożdżami oraz mąką. Wyrabiamy ok 10 min stopniowo dodając rozpuszczone masło. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Wkładamy do miski wysmarowanej masłem. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. (Na tym etapie można też włożyć ciasto na noc do lodówki.)
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na krążki grubości ok 1 cm. Każdy krążek kroimy na 12 trójkątów. Zwijamy aby powstały rogaliki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Rogaliki smarujmy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 15 min do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do temperatury ok 185 °C
Źródło: Drożdżowe wypieki. Małgorzata Zielińska. Olimp Media, 2009
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz