Najprostsze, najzwyklejsze i najsmaczniejsze ciasto z
pierwszym w tym roku rabarbarem. Robi się je błyskawicznie, zawsze się udaje i
jest świetnym dodatkiem do popołudniowej herbatki. Zamiast rabarbaru można dać
każde inne owoce, w zależności od tego na co akurat jest sezon. Po upieczeniu
wystarczy posypać cukrem pudrem *. Tutaj
mniej znaczy więcej :-)
Lista składników:
(proporcje na tortownice 26cm)
(proporcje na tortownice 26cm)
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru (125g)
- 1 szklanka mąki (170 g)
- ½ kostki masła (125 g) - rozpuszczonego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Rabarbar (lub inne sezonowe owoce)
Ubić pianę z białek, dodać cukier i na końcu żółtka cały
czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do masy jajecznej. Wymieszać i dodać
ciepłe, rozpuszczone masło. Całość zmiksować krótko, tylko do połączenia
składników. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę
(lub wyłożoną papierem do pieczenia) i
dość grubą warstwą wyłożyć owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C ok. 40 -45 min. Ciasto jest upieczone jeśli patyczek włożony w ciasto jest suchy.
*miłośnicy kruszonek mogą posypać nią ciasto przed
pieczeniem :-)
Przepis pochodzi ze starej książeczki – poradnika dla
gospodyń wiejskich z lat 80 – tych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz