sobota, 4 maja 2013

Zwykłe ciasto z rabarbarem



Najprostsze, najzwyklejsze i najsmaczniejsze ciasto z pierwszym w tym roku rabarbarem. Robi się je błyskawicznie, zawsze się udaje i jest świetnym dodatkiem do popołudniowej herbatki. Zamiast rabarbaru można dać każde inne owoce, w zależności od tego na co akurat jest sezon. Po upieczeniu wystarczy posypać cukrem pudrem *.  Tutaj mniej znaczy więcej :-)







Lista składników:
(proporcje na tortownice 26cm)


  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru (125g)
  • 1 szklanka mąki (170 g)
  • ½ kostki masła (125 g) - rozpuszczonego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Rabarbar (lub inne sezonowe owoce)

Ubić pianę z białek, dodać cukier i na końcu żółtka cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do masy jajecznej. Wymieszać  i  dodać ciepłe, rozpuszczone masło. Całość zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę (lub  wyłożoną papierem do pieczenia) i dość grubą warstwą wyłożyć owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C ok. 40 -45 min. Ciasto jest upieczone jeśli patyczek włożony w ciasto jest suchy.



*miłośnicy kruszonek mogą posypać nią ciasto przed pieczeniem :-) 


Przepis pochodzi ze starej książeczki – poradnika dla gospodyń wiejskich z lat 80 – tych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz