wtorek, 21 maja 2013

Szparagi z masłem miętowo - cytrynowym

Przepyszny i bardzo prosty sposób na podanie szparagów. Ugotowane szparagi wystarczy wymieszać z roztopionym masłem wymieszanym z rozdrobnioną miętą i cytryną. Po raz kolejny im prościej tym smaczniej :-) Można je podać jako dodatek do dania głównego lub zjeść same przygryzając chrupiącą bagietką maczaną w szparagowym maślanym sosie:-) Przepis pochodzi z ulubionej książki Jamiego Olivera "Jamie Oliver w domu".


Lista składników*:
na 2 osoby
  • pęczek szparagów
  • garść listków mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • 40 g masła 
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
Szparagi gotujemy na parze z dodatkiem soli i odrobiny cukru ok. 15 min. Masło roztapiamy i doprawiamy solą i pieprzem. Miętę ucieramy w moździerzu (kilka listków można zostawić w całości). Do roztopionego masła wrzucamy miętę, mieszamy i dodajemy sok z cytryny. Ugotowane szparagi mieszamy z sosem i podajemy np. z chrupiącą bagietką. 

Źródło: Jamie Oliver w domu. Jamie Oliver. Muza SA, 2009.
Przepis uwzględnia moje niewielkie zmiany 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz