czwartek, 9 maja 2013

Kurczak z chrupiącą skórką

Bardzo fajny pomysł na sobotni obiad. Soczysty, delikatny kurczak z chrupiącą skórką usmażony w głębokim oleju. Posypany solą pięciu smaków i podany z ryżem przyrządzonym na wzór chiński. Przepisy pochodzą z książki o kuchni azjatyckiej. Przepis na ryż podaję z moimi modyfikacjami. Oryginał zawierał bowiem dodatek szynki i krewetek, które pominęłam z uwagi na połączenie z kurczakiem. Od siebie dorzuciłam też zalegający w lodówce seler naciowy.



Lista składników:
(dla 4 osób)
  •  1 kurczak zagrodowy (ok 1,3 kg)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 anyż gwiaździsty
  • 1 pasek suszonej skórki mandarynki
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • 2 cytryny pokrojone w łódeczki
Sól pięciu smaków:
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka ziaren białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
Kurczaka myjemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby go przykryła. Dodajemy miód, anyż, skórkę z mandarynki, sól i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 15 min. Po tym czasie wyłączamy ogień i zostawiamy kurczaka na kolejne 15 min. Następnie wykładamy go na talerz i studzimy. Kroimy kurczaka na kawałki i wkładamy na ok. 20 min do lodówki.

W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Ostrożnie, partiami, wkładamy kawałki kurczaka skórką do dołu. Smażymy przez ok 6 min, odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 6 min, pilnując by cała skórka miała kontakt z olejem. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Przygotowujemy sól pięciu smaków: na suchą patelnie wsypujemy sól, ziarna pieprzu i smażymy aż zacznie pachnieć, a sól lekko się zrumieni. Uprażoną mieszankę ucieramy w moździerzu. Mieszamy z przyprawą pięciu smaków i zmielonym pieprzem.

Usmażonego kurczaka posypujemy mieszanką i podajemy z cząstkami cytryny.

Ryż po chińsku
  • 2 jajka lekko roztrzepane
  • 1 cebula
  • dymka lub szczypiorek
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 250 g ugotowanego ryżu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka. Dymkę kroimy ukośnie na małe kawałki. Seler kroimy na niewielkie paski.

W woku lub na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy jajka. Gdy będzie prawie ścięte rozbijamy je na mniejsze kawałki, tak jak jajecznicę. Na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę. Jak się zeszkli dodajemy seler i smażymy ok 5 min. Dodajemy ryż i smażymy ok 3 min aż ryż będzie ciepły. Dodajemy jajka, sos sojowy i dymkę (lub szczypiorek). Podgrzewamy i podajemy.
 
Źródło: Niezrównana kuchnia azjatycka. Buchmann, 2012.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz