niedziela, 19 maja 2013

Risotto z botwinką i kozim twarożkiem

Bardzo smaczne, delikatne, wiosenne połączenie ryżu, botwinki i koziego sera. Przepis na genialną bazę do risotta pochodzi z włoskich wypraw Jamiego Olivera. Dodatki można zmieniać dowolnie, w zależności od tego na co mamy ochotę i co znajduje się w lodówce. Ja tym razem połączyłam z podduszoną botwinką i  kozim twarożkiem. Wyszło boskie :-) 


Podana ilość składników jest wystarczająca dla 2 - 3 osób

 Botwinka
  • Pęczek botwinki wraz z buraczkami
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek, rozmaryn 
  • ocet winny
  • olej
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Buraczki i łodyżki kroimy. Liście drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy buraczki, łodyżki i czosnek. Dusimy ok 10 min. Dodajemy liście, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz i dusimy kolejne 10 min - do miękkości warzyw. Dodajemy 1/2 łyżeczki octu winnego i odstawiamy.      
                           
Białe risotto*:
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 g ryżu arborio
  • 1 łyżka oliwy
  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek białego wina
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 35 g masła
  • parmezan - ok 50g

Dodatkowo:
  • kozi twarożek
  • natka pietruszki

Podgrzewamy bulion. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy cebulę i czosnek dusimy ok 10 min. pilnując by się nie przyrumieniło.

Dodajemy ryż i zwiększamy ogień, cały czas mieszając. Jak ryż się zeszkli wlewamy wino i mieszamy. Gdy zapach się ulotni a ryż wchłonie cały płyn wlewamy pierwszą chochlę gorącego bulionu, mieszamy. 

Zmniejszamy ogień by ryż tylko lekko bulgotał, dzięki czemu ziarenka ugotują się równomiernie. Wlewamy kolejne chochle bulionu cały czas mieszając i rozprowadzając wytworzoną skrobię.  Zanim dodamy kolejną chochle ryż musi wchłonąć całkowicie poprzednią porcję. Cały proces powinien trwać ok 20 min. 

Po tym czasie próbujemy czy ryż jest ugotowany, jeśli nie dolewamy kolejną porcję bulionu. Dosalamy do smaku. 

Dodajemy uduszoną botwinkę, kozi twarożek, natkę pietruszki parmezan i masło. Mieszamy i od razu podajemy

* Źródło: Włoska wyprawa Jamiego. Jamie Oliver. Muza S.A., 2010
Przepis uwzględnia moje zmiany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz