Obowiązkowa w sezonie szparagowym. Lekka i kremowa. Można ją zrobić wyłącznie ze szparagowych resztek - twardych końcówek i obierków. Będzie tak samo smaczna.
Zupkę na talerzu można posypać pokruszoną fetą i podać z grzankami.
Lista składników:
(na 3 - 4 porcje)
- pęczek szparagów białych lub mix białych i zielonych
- 2 - 3 ziemniaki
- ok 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- gałązka świeżego tymianku + listki do dekoracji
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Szparagi myjemy, obieramy*, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki. Główki szparagów odkładamy na bok. Obierek i końcówek nie wyrzucamy! Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Ziemniaki, szparagi (z wyjątkiem odłożonych główek) i obierki ze szparagów wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy tymianek. Gotujemy na małym ogniu 30 - 40 min.
Ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy główki szparagów. Po tym czasie wyławiamy główki i obierki. Obierki wyrzucamy a zupę miksujemy na krem. Możemy dodatkowo przetrzeć przez sito.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubimy możemy zupkę zagęścić słodką śmietaną.
Podajemy z główkami szparagów i posypujemy listkami tymianku.
*zielonych szparagów nie obieramy.
Inspiracja:strawberriesfrompoland.blogspot.com
Przepis podaję z moimi modyfikacjami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz