czwartek, 16 maja 2013

Zupa krem ze szparagów

Obowiązkowa w sezonie szparagowym. Lekka i kremowa. Można ją zrobić wyłącznie ze szparagowych resztek - twardych końcówek i obierków. Będzie tak samo smaczna. 
Zupkę na talerzu można posypać pokruszoną fetą i podać z grzankami. 



Lista składników:
(na 3 - 4 porcje)

  • pęczek szparagów białych lub mix białych i zielonych
  • 2 - 3 ziemniaki
  • ok 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • gałązka świeżego tymianku + listki do dekoracji
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Szparagi myjemy, obieramy*, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki. Główki szparagów odkładamy na bok. Obierek i końcówek nie wyrzucamy!  Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Ziemniaki, szparagi (z wyjątkiem odłożonych główek) i obierki ze szparagów wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy tymianek. Gotujemy na małym ogniu  30 - 40 min. 

Ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy główki szparagów. Po tym czasie wyławiamy główki i obierki. Obierki wyrzucamy a zupę miksujemy na krem. Możemy dodatkowo przetrzeć przez sito. 

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubimy możemy zupkę zagęścić słodką śmietaną. 

Podajemy z główkami szparagów i posypujemy listkami tymianku.



*zielonych szparagów nie obieramy.

Inspiracja:strawberriesfrompoland.blogspot.com
Przepis podaję z moimi modyfikacjami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz