Biszkopt i przecier rabarbarowy
Biszkopt z tego przepisu przełożony przecierem rabarbarowym. Przepis na przecier pochodzi z książki o deserach Pierre Herme. Z braku czasu mój rabarbar chłodziłam jedynie 5 godzin zamiast 12, jak nakazywał przepis. Pyszne, delikatne, wiosenne połączenie zwieńczone cukrem pudrem.
Przecier z rabarbaru*:
- 500 g rabarbaru
- 80 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 50 ml wody (opcjonalnie)
Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy cukrem pudrem i skrapiamy sokiem z cytryny (ok 50ml). Odstawiamy do lodówki na ok 12 godzin. Po tym czasie przekładamy całość do garnka i smażymy ok 30 min na wolnym ogniu. Gotowy przecier można zmiksować (pominęłam), Jeśli będzie za gęsty można rozrzedzić wodą.
*Źródło: Desery. Pierre Herme. Larousse, 2004
Przepis na biszkopt tutaj: Biszkopt popularny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz