piątek, 10 maja 2013

Biszkopt i przecier rabarbarowy

Biszkopt z tego przepisu przełożony przecierem rabarbarowym. Przepis na przecier pochodzi z książki o deserach Pierre Herme. Z braku czasu mój rabarbar chłodziłam jedynie 5 godzin zamiast 12, jak nakazywał przepis. Pyszne, delikatne, wiosenne połączenie zwieńczone cukrem pudrem.


Przecier z rabarbaru*: 
  • 500 g rabarbaru
  • 80 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny 
  • 50 ml wody (opcjonalnie)
Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy cukrem pudrem i skrapiamy sokiem z cytryny (ok 50ml).  Odstawiamy do lodówki na ok 12 godzin. Po tym czasie przekładamy całość do garnka i smażymy ok 30 min na wolnym ogniu. Gotowy przecier można zmiksować (pominęłam), Jeśli będzie za gęsty można rozrzedzić wodą.


*Źródło: Desery. Pierre Herme. Larousse, 2004
Przepis na biszkopt tutaj: Biszkopt popularny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz