Bardzo smaczna, wilgotna, orzechowa babeczka z niezawodnych
Moich Wypieków. Wykonuje się ją podobnie do klasycznego murzynka. Babka nie jest
przesadnie słodka i zachowuje świeżość przez kilka dni. Moją babeczkę polałam
gorzką czekoladą i ozdobiłam dodatkowo orzechami laskowymi.
Lista składników:
- 250 g masła lub margaryny (użyłam masła – m.)
- ½ szkl. wody
- 1 szkl. cukru (może być czubata)
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. zmielonych orzechów laskowych (lub innych) (użyłam mieszanki orzechów włoskich i laskowych – m.)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
- 50 g posiekanych orzechów laskowych (lub innych) (użyłam mieszanki orzechów włoskich i laskowych – m.)
- 2 płaskie łyżki kakao
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Zagotować (mieszając) do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zdjąć z palnika. Przestudzić, masa może być lekko ciepła.
Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao - przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.
Do miksera wlać przestudzoną masę maślaną. Następnie wsypać
przesiane składniki, dodać żółtka, posiekane orzechy - wszystko dokładnie
zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek, wymieszać delikatnie
łyżką.
Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm (w
najszerszym miejscu), z kominkiem, wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać
ciasto.
Piec w temperaturze 175ºC około 45 minut (czas jest tu
bardzo różny w zależności od piekarnika, należy już wcześniej sprawdzać
patyczkiem, czy nie jest surowa).
Ostudzić, posypać pudrem lub polać polewą.
Przepis dosłownie zaczerpnięty z: http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-orzechowa.
W nawiasach moje poczynania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz