środa, 1 maja 2013

Babka orzechowa

Bardzo smaczna, wilgotna, orzechowa babeczka z niezawodnych Moich Wypieków. Wykonuje się ją podobnie do klasycznego murzynka. Babka nie jest przesadnie słodka i zachowuje świeżość przez kilka dni. Moją babeczkę polałam gorzką czekoladą i ozdobiłam dodatkowo orzechami laskowymi.



Lista składników:

  • 250 g masła lub margaryny (użyłam masła – m.)
  • ½  szkl. wody
  • 1 szkl. cukru (może być czubata)
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. zmielonych orzechów laskowych (lub innych) (użyłam mieszanki orzechów włoskich i laskowych – m.)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych (lub innych) (użyłam mieszanki orzechów włoskich i laskowych – m.)
  • 2 płaskie łyżki kakao

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Zagotować (mieszając) do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zdjąć z palnika. Przestudzić, masa może być lekko ciepła.
Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao - przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.

Do miksera wlać przestudzoną masę maślaną. Następnie wsypać przesiane składniki, dodać żółtka, posiekane orzechy - wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżką.

Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm (w najszerszym miejscu), z kominkiem, wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto.

Piec w temperaturze 175ºC około 45 minut (czas jest tu bardzo różny w zależności od piekarnika, należy już wcześniej sprawdzać patyczkiem, czy nie jest surowa).
Ostudzić, posypać pudrem lub polać polewą.


Przepis dosłownie zaczerpnięty z: http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-orzechowa. 
W nawiasach moje poczynania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz