Pyszna, orzeźwiająca tarta cytrynowa na kruchym maślanym spodzie z przepisu Neli Rubinstein. Bardzo prosta w przygotowaniu. Masa cytrynowa jest kremowa o intensywnym cytrynowym smaku. Całość nie jest ani słodka ani kwaśna, jednym słowem idealna. Z podanej poniżej ilości składników wyszła mi jedna tarta o średnicy 20 cm i 2 małe tartaletki o średnicy 8 cm.
Kruchy spód:
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki stołowe cukru
- 2 żółtka
- 200 g mąki
- ½ łyżeczki soli
Masło rozetrzeć z mąką, dodać cukier a następnie sól i
żółtka. Gdy całość zacznie przypominać kruszonkę, energicznie zagnieść ciasto, nie należy zagniatać zbyt długo by ciasto nie było twarde. Rozwałkować, najlepiej
między dwoma kawałkami folii i wyłożyć ciastem wysmarowaną masłem formę na tartę o
średnicy 25 cm. Schłodzić w lodówce ok. 30 min. Po tym czasie podpiec w
piekarniku nagrzanym do 180°C
przez ok. 10 -15 min.
Masa cytrynowa:
- 3-4 cytryny
- 3 łyżki zmiękczonego masła
- 1/3 szklanki tartej bułki
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 250ml śmietany kremówki
Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce uważając by nie zetrzeć
również białej gorzkiej części. Cytryny wycisnąć, powinniśmy uzyskać ok. ¾ szklanki
soku. Sok, skórkę, masło, tartą bułkę, jajka, cukier i śmietankę umieścić w
jednym naczyniu i zmiksować tylko do połączenia składników.
Masę wylać na podpieczony spód. Masa urośnie trochę podczas
pieczenia więc nie należy wylewać jej po same brzegi. Piec ok. 20 - 30 min.
Tarta jest gotowa jeśli krem podniesie się na całej
powierzchni i będzie zwarty . Upieczoną tartę odstawić na 10 min by odpoczęła. Przed podaniem można ozdobić skórką z cytryny lub podać z bitą śmietaną
Przepis pochodzi z
książki „Kuchnia Neli. Aniela Rubinstein.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz