poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Tarta cytrynowa wg. Neli Rubinstein


Pyszna, orzeźwiająca tarta cytrynowa na kruchym maślanym spodzie z przepisu Neli Rubinstein. Bardzo prosta w przygotowaniu. Masa cytrynowa jest kremowa o intensywnym  cytrynowym smaku. Całość nie jest ani słodka ani kwaśna, jednym słowem idealnaZ podanej poniżej ilości składników wyszła mi jedna tarta o średnicy 20 cm i 2 małe tartaletki o średnicy 8 cm. 




Kruchy spód:
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki stołowe cukru
  •  2 żółtka
  •  200 g mąki 
  •  ½  łyżeczki soli
Masło rozetrzeć z mąką, dodać cukier a następnie sól i żółtka. Gdy całość zacznie przypominać kruszonkę, energicznie zagnieść ciasto, nie należy zagniatać zbyt długo by ciasto nie było twarde. Rozwałkować, najlepiej między dwoma kawałkami folii i wyłożyć ciastem wysmarowaną masłem formę na tartę o średnicy 25 cm. Schłodzić w lodówce ok. 30 min. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10 -15 min. 


Masa cytrynowa:

  • 3-4 cytryny
  •  3 łyżki zmiękczonego masła
  • 1/3 szklanki tartej bułki
  •  3 jajka
  • 200 g cukru
  • 250ml śmietany kremówki
Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce uważając by nie zetrzeć również białej gorzkiej części. Cytryny wycisnąć, powinniśmy uzyskać ok. ¾ szklanki soku. Sok, skórkę, masło, tartą bułkę, jajka, cukier i śmietankę umieścić w jednym naczyniu i zmiksować tylko do połączenia składników. 
Masę wylać na podpieczony spód. Masa urośnie trochę podczas pieczenia więc nie należy wylewać jej po same brzegi. Piec ok. 20 - 30 min.
Tarta jest gotowa jeśli krem podniesie się na całej powierzchni i będzie zwarty . Upieczoną tartę odstawić na 10 min by odpoczęła. Przed podaniem można ozdobić skórką z cytryny lub podać z bitą śmietaną

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Neli. Aniela Rubinstein.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz