Przepis pochodzi z książki o włoskich wyprawach Jamiego Olivera. Soczewicę zieloną zastąpiłam czerwoną, bo bardziej mi smakuje i nie przeszkadza mi, że rozpada się na papkę.
Na talerzu ładniej będzie jednak się prezentować soczewica zielona.
Lista składników:*
(dla 2 osób)
- 2 kiełbaski surowe polskie lub 4 franfurterki
- groszek zielony, z domowej spiżarni lub z puszki
- oliwa
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
Na salsa rosa:
- słoik domowego przecieru pomidorowego lub puszka dobrych pomidorów
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- mały kawałek kory cynamonowej
- 1 chilli
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
Na soczewicę:
- 100 g soczewicy (lub więcej w zależności od apetytu)
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- natka pietruszki wraz z gałązkami
- ocet z czerwonego wina
Soczewicę wsypujemy do garnka, dodajemy czosnek, listek i
związane gałązki natki. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości soczewicy. Trzeba
uważać i dolewać wody w razie potrzeby.
Kiełbaski skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika (200st.)
na ok. 25 min
Kiedy soczewica jest gotowa, wyciągamy gałązki natki i
listek laurowy. Czosnek gnieciemy i mieszamy z soczewicą. Dodajemy odsączony groszek, ok. 4
łyżki oliwy i 1 łyżkę octu z czerwonego wina.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Na talerz wykładamy soczewicę. Na nią nakładamy salsę a na
wierzchu układamy pokrojoną kiełbaskę. Całość posypujemy natką.
Źródło: Włoska wyprawa Jamiego. Jamie Oliver. Muza S.A., 2010
*Przepis uwzględnia moje zmiany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz