środa, 8 maja 2013

Soczewica, salsa rosa i pieczone kiełbaski

Najsmaczniejszy sposób przyrządzenia soczewicy (subiektywnie:-)) Soczewica ugotowana razem z natką i czosnkiem jest pyszna sama w sobie, połączona z pomidorową salsą tworzy związek idealny a uzupełniona o pieczone kiełbaski staje się istną eksplozją smaku. 
Przepis pochodzi z książki o  włoskich wyprawach Jamiego Olivera. Soczewicę zieloną zastąpiłam czerwoną, bo bardziej mi smakuje i  nie przeszkadza mi, że rozpada się na papkę.
Na talerzu ładniej będzie jednak się prezentować soczewica zielona.


Lista składników:*
(dla 2 osób)
  • 2 kiełbaski surowe polskie lub 4 franfurterki
  • groszek zielony, z domowej spiżarni lub z puszki
  • oliwa
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Na salsa rosa:

  • słoik domowego przecieru pomidorowego lub puszka dobrych pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • mały kawałek kory cynamonowej
  • 1 chilli
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina

Na soczewicę: 
  • 100 g soczewicy (lub więcej w zależności od apetytu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • natka pietruszki wraz z gałązkami
  • ocet z czerwonego wina

Salsa: na oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek, chilli, cynamon i smażymy ok. 6 min. Zwiększamy ogień, wlewamy ocet. Zmniejszamy ogień i dodajemy pomidory. Dusimy ok. ½ godz. do zgęstnienia. Solimy i pieprzymy do smaku.  Wyjmujemy cynamon.

Soczewicę wsypujemy do garnka, dodajemy czosnek, listek i związane gałązki natki. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości soczewicy. Trzeba uważać i dolewać wody w razie potrzeby. 

Kiełbaski skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika (200st.) na ok. 25 min 

Kiedy soczewica jest gotowa, wyciągamy gałązki natki i listek laurowy. Czosnek gnieciemy i mieszamy z soczewicą. Dodajemy odsączony groszek, ok. 4 łyżki oliwy i 1 łyżkę octu z czerwonego wina.  Solimy i pieprzymy do smaku.

Na talerz wykładamy soczewicę. Na nią nakładamy salsę a na wierzchu układamy pokrojoną kiełbaskę. Całość posypujemy natką. 

 Źródło: Włoska wyprawa Jamiego. Jamie Oliver. Muza S.A., 2010
*Przepis uwzględnia moje zmiany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz