czwartek, 23 maja 2013

Tarta rabarbarowa


Kruche, cieniutkie ciasto z kwaskowym rabarbarem polanym słodką polewą jajeczno - migdałową. Wykonanie nie jest skomplikowane, trzeba tylko pamiętać, by minimum 8 godzin przed pieczeniem (np. rano zanim wyjdziemy do pracy) posypać rabarbar cukrem i odstawić do lodówki. Samo ciasto nie zawiera cukru, po upieczeniu jest bardzo delikatne, mocno kruche i lekko się rozwarstwia. Jest przepyszne a w połączeniu z migdałową, słodkawą polewą i orzeźwiającym rabarbarem tworzy świetnie uzupełniającą się całość. Przepis pochodzi z niezawodnej książki o deserach Pierre Herme.


Ciasto kruche:
na foremkę o średnicy 18- 20mm
  •  95 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25 ml pełnotłustego mleka lub wody
  • 125 g mąki pszennej
Rabarbar: 
  • 350 g rabarbaru
  • 35 g cukru
  • 30 g cukru kryształu (dałam perlisty)
Polewa migdałowa:
  • 1 małe jajko lub 1/2 dużego
  • 40 g cukru pudru
  • 25 g słodkiej śmietanki lub pół na pół mleka i śmietanki 
  • 15 g mielonych migdałów
  • 30 g oziębionego masła

Rabarbar: minimum 8 godzin przed planowanym pieczeniem kroimy rabarbar na kawałki długości 1/2 cm, posypujemy cukrem pudrem, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. 

Ciasto kruche: Masło lekko ucieramy drewnianą szpatułką lub przy użyciu miksera. Do miseczki wlewamy mleko i rozpuszczamy w nim sól. Dodajemy do masła i dalej ucieramy. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy aż składniki się połączą. Szybko zagniatamy ciasto i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. 

Rabarbar wyjmujemy z lodówki i odsączamy na sitku ok 30 min. 

Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o grubości 2mm i przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy suchą fasolą by podczas pieczenia się nie wybrzuszało. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i pieczemy ok 15 minut (do lekkiego zrumienienia).

Przygotowujemy polewę migdałową: w miseczce ucieramy jajko z cukrem, dodajemy śmietankę a następnie migdały i masło. Mieszamy lub krótko miksujemy. 

Na upieczonym cieście rozkładamy odsączony rabarbar, polewamy polewą migdałową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 min lub dłużej, aż polewa stężeje. 

Upieczoną tartę posypujemy cukrem kryształem lub perlistym. Podajemy na ciepło lub na zimno. 


 Źródło: Desery. Pierre Herme. Larousse, 2004
*piekłam z połowy porcji i taki pomniejszony przepis podaję

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz