Kruche, cieniutkie ciasto z kwaskowym rabarbarem polanym słodką polewą jajeczno - migdałową. Wykonanie nie jest skomplikowane, trzeba tylko pamiętać, by minimum 8 godzin przed pieczeniem (np. rano zanim wyjdziemy do pracy) posypać rabarbar cukrem i odstawić do lodówki. Samo ciasto nie zawiera cukru, po upieczeniu jest bardzo delikatne, mocno kruche i lekko się rozwarstwia. Jest przepyszne a w połączeniu z migdałową, słodkawą polewą i orzeźwiającym rabarbarem tworzy świetnie uzupełniającą się całość. Przepis pochodzi z niezawodnej książki o deserach Pierre Herme.
Ciasto kruche:
na foremkę o średnicy 18- 20mm
- 95 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 25 ml pełnotłustego mleka lub wody
- 125 g mąki pszennej
Rabarbar:
- 350 g rabarbaru
- 35 g cukru
- 30 g cukru kryształu (dałam perlisty)
Polewa migdałowa:
- 1 małe jajko lub 1/2 dużego
- 40 g cukru pudru
- 25 g słodkiej śmietanki lub pół na pół mleka i śmietanki
- 15 g mielonych migdałów
- 30 g oziębionego masła
Rabarbar: minimum 8 godzin przed planowanym pieczeniem kroimy rabarbar na kawałki długości 1/2 cm, posypujemy cukrem pudrem, przykrywamy i odstawiamy do lodówki.
Ciasto kruche: Masło lekko ucieramy drewnianą szpatułką lub przy użyciu miksera. Do miseczki wlewamy mleko i rozpuszczamy w nim sól. Dodajemy do masła i dalej ucieramy. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy aż składniki się połączą. Szybko zagniatamy ciasto i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
Rabarbar wyjmujemy z lodówki i odsączamy na sitku ok 30 min.
Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o grubości 2mm i przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy suchą fasolą by podczas pieczenia się nie wybrzuszało. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i pieczemy ok 15 minut (do lekkiego zrumienienia).
Przygotowujemy polewę migdałową: w miseczce ucieramy jajko z cukrem, dodajemy śmietankę a następnie migdały i masło. Mieszamy lub krótko miksujemy.
Na upieczonym cieście rozkładamy odsączony rabarbar, polewamy polewą migdałową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 min lub dłużej, aż polewa stężeje.
Źródło: Desery. Pierre Herme. Larousse, 2004
*piekłam z połowy porcji i taki pomniejszony przepis podaję
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz