Pyszne, mięciutkie, jogurtowe muffinki z rabarbarem. Do ich przygotowania nie potrzebny jest mikser, składniki wystarczy wymieszać drewnianą lub silikonowa łopatką. Dzięki jogurtowi babeczki są bardzo delikatne, miękkie i rozpływają się w ustach. Przepis pochodzi z małej niepozornej książeczki o mini wypiekach*. W oryginalnym przepisie dodaje się do ciasta mango, ja zamieniłam je na rabarbar. Zrezygnowałam też z dodatku cukru waniliowego i z wykończenia babeczek lukrem. W zamian za to posypałam muffinki kruszonką, której słodycz fajnie kontrastuje z kwaskowym rabarbarem.
Lista składników*:
(na 15 babeczek)
- 250 g rabarbaru
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 125 g cukru
- 80 ml oleju
- 250 g jogurtu
- kruszonka (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC, formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki wielkości 1 - 2 cm.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.
W drugiej misce mieszamy rozbełtane jajko, olej, cukier i jogurt. Dodajemy suche składniki (mąkę z proszkiem i sodą), mieszamy tylko do połączenia składników. Na końcu wsypujemy rabarbar i jeszcze raz krótko mieszamy.
Ciasto wykładamy do papilotek, jeśli chcemy posypujemy kruszonką i pieczemy ok 30 min, do tzw. suchego patyczka.
Kruszonka:
- 60 dag mąki
- 30 dag cukru
- 30 dag miękkiego masła
* Źródło: Babeczki słodkie i pikantne. Weltbild.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz