wtorek, 28 maja 2013

Muffinki jogurtowe z rabarbarem i kruszonką


Pyszne, mięciutkie, jogurtowe muffinki z rabarbarem. Do ich przygotowania nie potrzebny jest mikser, składniki wystarczy wymieszać drewnianą lub silikonowa łopatką. Dzięki jogurtowi babeczki są bardzo delikatne, miękkie i rozpływają się w ustach. Przepis pochodzi z małej niepozornej książeczki o mini wypiekach*. W oryginalnym przepisie dodaje się do ciasta mango, ja zamieniłam je na rabarbar. Zrezygnowałam też z dodatku cukru waniliowego i z wykończenia babeczek lukrem. W zamian za to posypałam muffinki kruszonką, której słodycz fajnie kontrastuje z kwaskowym rabarbarem.


Lista składników*:
(na 15 babeczek)
  • 250 g rabarbaru
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 125 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 250 g jogurtu
  • kruszonka (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC, formę na muffinki wykładamy papilotkami.  

Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki wielkości 1 - 2 cm. 

Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. 

W drugiej misce mieszamy rozbełtane jajko, olej, cukier i jogurt. Dodajemy suche składniki (mąkę z proszkiem i sodą), mieszamy tylko do połączenia składników. Na końcu wsypujemy rabarbar i jeszcze raz krótko mieszamy.

Ciasto wykładamy do papilotek, jeśli chcemy posypujemy kruszonką i pieczemy ok 30 min, do tzw. suchego patyczka.

Kruszonka:
  • 60 dag mąki
  • 30 dag cukru
  • 30 dag miękkiego masła
Składniki mieszamy ze sobą aż zaczną przypominać kruszonkę.

* Źródło: Babeczki słodkie i pikantne. Weltbild.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz