Genialny mus z książki mojego mistrza - Gordona R. Przepysznie czekoladowy, kremowy, z kawową nutką, rozpływający się w ustach... I na dodatek robi się go błyskawicznie.
Podałam oprószony kakao z bitą śmietaną i cząstką pomarańczy.
Podałam oprószony kakao z bitą śmietaną i cząstką pomarańczy.
Lista składników:
(dla 4 osób)
- 200 ml kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietany 18%
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (pominęłam - m.)
- 2 duże żółtka
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżki schłodzonego espresso lub mocnej kawy
- 4 łyżki bitej śmietany do przybrania (opcjonalnie)
- Wiórki czekolady do przybrania (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
W rondelku podgrzewamy kremówkę, jak się zagotuje dodajemy czekoladę i mieszamy
aż się rozpuści a masa będzie gładka. Zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę 18%
i studzimy.
Mikserem ucieramy żółtka z cukrem aż będą puszyste i jasne a
masa będzie swobodnie zwisać z mieszadeł. Dodajemy masę czekoladowo śmietanową
i espresso.
Masę rozdzielamy do 4 foremek (kokilek) o pojemności 125 –
150 ml. Foremki umieszczamy w głębokiej blaszce do której wlewamy gorącej wody
– do połowy wysokości foremek. Ostrożnie umieszczamy w piekarniku (możemy
najpierw włożyć blaszkę z foremkami do piekarnika i potem zalać wodą).
Pieczemy 20 – 25 min aż mus zetnie się na brzegach. W środku
powinien pozostać bardziej miękki.
Wystawiamy foremki z kąpieli wodnej odstawiamy aż ostygną.
Następnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Najlepiej ostawić na noc w
lodówce.
Źródło: Szef kuchni po godzinach. Gordon Ramsay.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz