wtorek, 7 maja 2013

Mus kawowo – czekoladowy


Genialny mus z książki mojego mistrza - Gordona R.   Przepysznie czekoladowy, kremowy, z kawową nutką, rozpływający się w ustach... I na dodatek robi się go błyskawicznie.  
Podałam oprószony kakao z bitą śmietaną i cząstką pomarańczy.


Lista składników:
(dla 4 osób) 
  • 200 ml kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany 18% 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (pominęłam - m.)
  • 2 duże żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 2 łyżki schłodzonego espresso lub mocnej kawy
  • 4 łyżki bitej śmietany do przybrania (opcjonalnie)
  • Wiórki czekolady do przybrania (opcjonalnie) 

     
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. W rondelku podgrzewamy kremówkę, jak się zagotuje dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści a masa będzie gładka. Zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę 18% i studzimy.

Mikserem ucieramy żółtka z cukrem aż będą puszyste i jasne a masa będzie swobodnie zwisać z mieszadeł. Dodajemy masę czekoladowo śmietanową i espresso.
      
Masę rozdzielamy do 4 foremek (kokilek) o pojemności 125 – 150 ml. Foremki umieszczamy w głębokiej blaszce do której wlewamy gorącej wody – do połowy wysokości foremek. Ostrożnie umieszczamy w piekarniku (możemy najpierw włożyć blaszkę z foremkami do piekarnika i potem zalać wodą). 

Pieczemy 20 – 25 min aż mus zetnie się na brzegach. W środku powinien pozostać bardziej miękki. 

Wystawiamy foremki z kąpieli wodnej odstawiamy aż ostygną. Następnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Najlepiej ostawić na noc w lodówce. 

Wyjmujemy z lodówki ok. 15 min przed podaniem i podajemy z dodatkiem śmietany i czekolady.
     
 
Źródło: Szef kuchni po godzinach. Gordon Ramsay.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz