wtorek, 7 maja 2013

Dwukolorowe herbatniki z czekośliwką

Zwyczaje, mało słodkie herbatniki w dwóch kolorach - jasnym i kakaowym. Przełożone czekośliwką*, której intensywny smak nadał ciasteczkom charakteru. Przepis pochodzi z książki o wypiekach autorstwa Jana Czernikowskiego. Część mąki zastąpiłam mąką owsianą, dzięki czemu herbatniki zyskały lekkiego orzechowego posmaku. Do przełożenia można użyć dowolnej, ulubionej konfitury. 



Lista składników**:
(na 12 podwójnych ciasteczek)
  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g mąki owsianej (można zastąpić pszenną)
  • 70 g drobnego cukru
  • 70 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko gotowane
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka kakao
  • marmolada / konfitura - u mnie czekośliwka*

Z mąki, cukru, masła, żółtka, jajka i soku z cytryny wyrabiamy kruche ciasto (można mikserem). Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Jeśli masa kakaowa będzie zbyt sucha to dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto wałkujemy i wykrawamy okrągłe ciasteczka. W połowie ciastek mniejszą foremką robimy dziurkę, by po złożeniu było widać nadzienie. Pieczemy w temp. 160°C do zrumienienia - ok 10 - 15 min. Po upieczeniu smarujemy ciasteczka konfiturą i składamy po dwa, biorąc jedno ciastko jasne i jedno kakaowe.



  
Źródło: Ciasta, ciastka, ciasteczka. Jan Czernikowski. WPLiS Wa-wa 1968
** przepis uwzględnia moje zmiany

* Czekośliwka powstała jesienią na podstawie  tego przepisu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz