Lista składników**:
(na 12 podwójnych ciasteczek)
- 130 g mąki pszennej
- 50 g mąki owsianej (można zastąpić pszenną)
- 70 g drobnego cukru
- 70 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko gotowane
- 1 małe jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka kakao
- marmolada / konfitura - u mnie czekośliwka*
Z mąki, cukru, masła, żółtka, jajka i soku z cytryny wyrabiamy kruche ciasto (można mikserem). Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Jeśli masa kakaowa będzie zbyt sucha to dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto wałkujemy i wykrawamy okrągłe ciasteczka. W połowie ciastek mniejszą foremką robimy dziurkę, by po złożeniu było widać nadzienie. Pieczemy w temp. 160°C do zrumienienia - ok 10 - 15 min. Po upieczeniu smarujemy ciasteczka konfiturą i składamy po dwa, biorąc jedno ciastko jasne i jedno kakaowe.
Źródło: Ciasta, ciastka, ciasteczka. Jan Czernikowski. WPLiS Wa-wa 1968
** przepis uwzględnia moje zmiany
* Czekośliwka powstała jesienią na podstawie tego przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz