Ryżowe herbatniki z nutką kardamonu nie tylko dla tych, którzy muszą ograniczyć chwilowo lub na dłużej mąkę pszenną. Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Singrid Verbert. Herbatniki są miękkie, piaskowe z delikatną nutką kardamonu. W oryginale dodaje się do ciasta posiekane pistacje. Ja z tego zrezygnowałam, jedynie kilka herbatników ozdobiłam połówkami pistacji. Ich smak fajnie kontrastuje z kardamonowo - ryżowym ciastkiem.
Lista składników:
na ok. 50 herbatników
- 300 g mąki ryżowej
- 200 g masła
- 100 g zmielonych pistacji (pominęłam)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta mielonego kardamonu
- 3 łyżki posiekanych pistacji - do ozdoby
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, żółtko, mąkę ryżową, zmielone pistacje (opcjonalnie) i kardamon. Mieszamy i chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny. Formujemy kuleczki wielkości włoskiego orzecha i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ozdabiamy kawałkami pistacji i pieczemy ok. 20 min w temperaturze 190ºC.
Źródło: Smakowite prezenty. Singrid Verbert. Wydawnictwo jedność, 2012.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz