wtorek, 21 maja 2013

Herbatniki ryżowe

Ryżowe herbatniki z nutką kardamonu nie tylko dla tych, którzy muszą ograniczyć chwilowo lub na dłużej mąkę pszenną. Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Singrid Verbert. Herbatniki są miękkie, piaskowe z delikatną nutką kardamonu. W oryginale dodaje się do ciasta posiekane pistacje. Ja z tego zrezygnowałam, jedynie kilka herbatników ozdobiłam połówkami pistacji. Ich smak fajnie kontrastuje z kardamonowo - ryżowym ciastkiem. 



Lista składników:
na ok. 50 herbatników
  • 300 g mąki ryżowej
  • 200 g masła
  • 100 g zmielonych pistacji (pominęłam)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 3 łyżki posiekanych pistacji - do ozdoby

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, żółtko, mąkę ryżową, zmielone pistacje (opcjonalnie) i kardamon. Mieszamy i chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny. Formujemy kuleczki wielkości włoskiego orzecha i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ozdabiamy kawałkami pistacji i pieczemy ok. 20 min w temperaturze 190ºC.

Źródło: Smakowite prezenty. Singrid Verbert. Wydawnictwo jedność, 2012.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz