Uzależniająca, mocno czekoladowa, lekko wytrawna trufla. Bez dodatku mąki. Kremowa i wilgotna dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej. Dla złamania czekoladowego wytrawnego smaku, warto podać ją ze świeżymi owocami lub kwaśną śmietaną. Przepis znaleziony na niezawodnych Moich Wypiekach .
Lista składników*:
(na tortownicę o średnicy18cm)
- 75 g cukru
- 4 łyżki wody (60 ml)
- 190 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej
- 115 g masła
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
2/3
ilości cukru pudru umieszczamy w garnuszku, dodajemy wodę. Podgrzewamy i
mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Wsypujemy czekoladę, masło i
podgrzewamy na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i
połączą.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz ocet. Dodajemy żółtka i miksujemy.
Do masy jajecznej dodajemy ciepłą masę czekoladową i delikatnie mieszamy.
Formę
wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno) i szczelnie owijamy z
zewnątrz folią aluminiową. Wlewamy ciasto. Formę z ciastem umieszczamy w
większym naczyniu (np. blaszce) do którego wlewamy wrzącą wodę - do 2/ 3
wysokości tortownicy.
Pieczemy
w 180ºC przez ok 30 min. aż ciasto przy dotyku patyczkiem będzie ścięte
i sprężyste. Wyjmujemy z piekarnika, wyciągamy z wody i studzimy.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Podajemy z owocami i / lub z kwaśną śmietaną.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowa-trufla---ciasto-nemesis-z-river-cafe
*piekłam z 3/4 porcji i taki pomniejszony przepis podaję
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz