poniedziałek, 20 maja 2013

Czekoladowa trufla

Uzależniająca, mocno czekoladowa, lekko wytrawna trufla. Bez dodatku mąki. Kremowa i wilgotna dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej. Dla złamania czekoladowego wytrawnego smaku, warto podać ją ze świeżymi owocami lub kwaśną śmietaną. Przepis znaleziony na niezawodnych Moich Wypiekach .


Lista składników*:
(na tortownicę o średnicy18cm)
  • 75 g cukru
  • 4 łyżki wody (60 ml)
  • 190 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej
  • 115 g masła
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
2/3 ilości cukru pudru umieszczamy w garnuszku, dodajemy wodę. Podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Wsypujemy czekoladę, masło i podgrzewamy na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. 

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz ocet. Dodajemy żółtka i miksujemy. 

Do masy jajecznej dodajemy ciepłą masę czekoladową i delikatnie mieszamy. 

Formę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno) i szczelnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową. Wlewamy ciasto. Formę z ciastem umieszczamy w większym naczyniu (np. blaszce) do którego wlewamy wrzącą wodę - do 2/ 3 wysokości tortownicy. 


Pieczemy w 180ºC przez ok 30 min. aż ciasto przy dotyku patyczkiem będzie ścięte i sprężyste. Wyjmujemy z piekarnika, wyciągamy z wody i studzimy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Podajemy z owocami i / lub z kwaśną śmietaną.

Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowa-trufla---ciasto-nemesis-z-river-cafe
*piekłam z 3/4 porcji i taki pomniejszony przepis podaję

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz