czwartek, 9 maja 2013

Biszkopt popularny

Rewelacyjny biszkopt bez dodatku mąki pszennej. W smaku bardziej piaskowy a jednocześnie puszysty i wilgotny. Długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z ulubionej ostatnio książki pana Jana Czernikowskiego.




Lista składników*:

  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 paczki cukru waniliowego
Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć  do białości i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na końcu dodać ubite na pianę białka. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do ok 160°C  aż biszkopt się zrumieni a patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
 

* Piekłam z połowy porcji i taki pomniejszony przepis podaję. Taka ilość ciasta jest wystarczająca na blaszkę o wymiarach  24 x 28cm (pierwsze zdjęcie)  lub tortownicę o średnicy 24 cm (drugie zdjęcie).

Źródło: Ciasta, ciastka, ciasteczka. Jan Czernikowski. WPLiS Wa-wa 1968

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz