Lista
składników*:
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 paczki cukru waniliowego
Żółtka, cukier i
cukier waniliowy utrzeć do białości i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z
proszkiem. Na końcu dodać ubite na pianę białka. Delikatnie wymieszać. Ciasto
wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec ok. 30
minut w piekarniku nagrzanym do ok 160°C aż biszkopt się zrumieni a
patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
* Piekłam z połowy porcji i taki pomniejszony przepis podaję. Taka ilość
ciasta jest wystarczająca na blaszkę o wymiarach 24 x 28cm (pierwsze
zdjęcie) lub tortownicę o średnicy 24 cm (drugie zdjęcie).
Źródło: Ciasta, ciastka, ciasteczka. Jan Czernikowski. WPLiS Wa-wa 1968
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz