Bardzo fajna, delikatna, wiosenna tarta ze szparagami, szynką i suszonymi pomidorami. Kruche ciasto zrobiłam wg. mojego ulubionego przepisu z książki o ciastach Michela Roux. Z ciastem fajnie się pracuje a po upieczeniu jest kruche ale nie rozpadające się i ładnie się kroi. Robiąc nadzienie bazowałam natomiast na przepisie Jamiego Olivera ale sporo w nim pozmieniałam. Zmniejszyłam ilość serów, dodałam szynkę, tymianek i suszone pomidory. W przepisie Jamiego do nadzienia dodaje się ugotowane wcześniej i ugniecione ziemniaki. Następnym razem z nich jednak zrezygnuję, bo wydają mi się zbędne i sprawiają, że konsystencja nadzienia robi się lekko ziarnista. Cała tarta wyszła bardzo smaczna, lekka, idealna na ciepły, leniwy, piątkowy wieczór.
Kruche ciasto*:
na formę 23 cm
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/ 4 łyżeczki soli
- ok. 40 ml zimnej wody
Do miski wsypuję mąkę i pokrojone na kawałeczki masło. Ucieram mikserem lub ręcznie aż powstaną małe grudki. Dodaję jajko, cukier, sól i wodę (na początek ok 20ml) i zagniatam szybko, tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za suche dolewam resztę wody. Ważne żeby nie zagniatać ciasta zbyt długo i nie dosypywać mąki, bo wtedy po upieczeniu ciasto będzie twarde. Zawijam w folię i wkładam na ok godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkuję cienko pomiędzy dwoma kawałkami foli i przekładam do wysmarowanej tłuszczem foremki. Dociskam i odcinam nadmiar ciasta. Nakłuwam widelcem i podpiekam ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Nadzienie*:
- pęczek szparagów zielonych lub mix białych i zielonych
- 4 małe ziemniaki, ugotowane i ostudzone
- kilka suszonych pomidorów
- kilka plasterków szynki
- gałązka tymianku
- 2 duże jajka
- 100g śmietany
- 75 g sera grana padano
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Szparagi myję, odcinam zdrewniałe końcówki, obieram (zielonych nie trzeba obierać) i gotuję ok 10 min na parze (do wody wsypuję odrobinę soli i cukru). Szparagi powinny zmięknąć ale jednocześnie pozostać kruche.
Ziemniaki gniotę lub przeciskam przez praskę. Plasterki szynki kroję na cienkie paski, pomidory odsączam z oleju / oliwy i kroję na małe kawałki.
W misce mieszam jajka ze śmietaną. Dodaję ziemniaki, połowę startego sera oraz listki tymianku. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na podpieczonym cieście układam szparagi, pomiędzy nie wciskam pomidory i szynkę. Całość zalewam masą jajeczną. Wierzch posypuję pozostałym serem. Wkładam do piekarnika i piekę ok 30 min, aż masa się lekko wybrzuszy a wierzch zrumieni.
Zjadam najpierw na ciepło a później na zimno :-)
* Źródło: "Ciasta pikantne i słodkie. Michel Roux. Wydawnictwo Bellona, 2009
** Inspiracja: Jamie Oliver w domu. Jamie Oliver. Muza SA, 2009.
Przepis podaję z moimi zmianami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz