Błyskawiczne, ucierane ciasto z truskawkami o smaku i zapachu lata. Posypane płatkami migdałowymi a po upieczeniu cukrem pudrem. Zamiast truskawek można użyć dowolnych sezonowych owoców. Przygotowanie zajmuje chwilę, trzeba tylko pamiętać by wcześniej wyjąć masło i jajka z lodówki, ponieważ wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Bazowałam na przepisie z książki o kuchni francuskiej ale sporo w nim pozmieniałam. Z podanej poniżej ilości wychodzi 10 niewielkich porcji. Prosto, świeżo i smacznie:-)
Lista składników*:
na małą blaszkę 25 x 15cm
- 400 g truskawek
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 125 g mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- płatki migdałowe (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C . Truskawki myjemy, ocinamy szypułki, osuszamy i kroimy na połówki.
Miękkie masło z cukrem ucieramy mikserem do białości. Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno po jednym jajku oraz ekstrakt waniliowy. Następnie łyżka po łyżce dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy truskawki przecięciem do góry. Posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 30 min do momentu, aż patyczek wbity w ciasto bedzie suchy.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i jemy chłonąc smaki lata.
*Inspiracja: Kuchnia Francuska. Łatwe przepisy na wykwintne potrawy. Larousse, 2002
Przepis uwzględnia moje zmiany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz