Kruche cytrynowe herbatniki z dodatkiem mąki kukurydzianej z przepisu zawartego w książce "Smakowite prezenty" Singrid Verbert. Od siebie dodałam sok z cytryny by podkręcić cytrynowy posmak. Fajne same w sobie, do pochrupania w czasie napadu małego głodu. Dla większych smakowych doznań część herbatników przełożyłam świeżo przesmażonym dżemem truskawkowo - rabarbarowym (przepis tutaj) i kremem budyniowym. Wyszło super! Herbatniki ładnie się przechowują w metalowej puszce.
Lista składników*:
na ok 50 herbatników
- 300 g mąki
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- tarta skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
Cukier ucieram z miękkim masłem do białości. Dodaję skórkę i sok z cytryny, żółtka, mąki i sól. Mieszam wszystko i szybko zagniatam ciasto. Chowam do lodówki na ok 30 min.
Schłodzone ciasto wałkuję na grubość ok. 4 mm i piekę ok. 10 - 15 min w 200 °C.
*Źródło: Smakowite prezenty. Singrid Verbert. Wydawnictwo jedność, 2012.
Przepis podaję z moimi zmianami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz