czwartek, 20 czerwca 2013

Herbatniki kukurydziane z cytryną

Kruche cytrynowe herbatniki z dodatkiem mąki kukurydzianej z przepisu zawartego w książce "Smakowite prezenty" Singrid Verbert. Od siebie dodałam sok z cytryny by podkręcić cytrynowy posmak. Fajne same w sobie, do pochrupania w czasie napadu małego głodu. Dla większych smakowych doznań część herbatników przełożyłam świeżo przesmażonym dżemem truskawkowo - rabarbarowym (przepis tutaj) i kremem budyniowym. Wyszło super! Herbatniki ładnie się przechowują w metalowej puszce.


Lista składników*:
na ok 50 herbatników
  • 300 g mąki
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • tarta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Cukier ucieram z miękkim masłem do białości. Dodaję skórkę i sok z cytryny, żółtka, mąki i sól. Mieszam wszystko i szybko zagniatam ciasto. Chowam do lodówki na ok 30 min. 

Schłodzone ciasto wałkuję na grubość ok. 4 mm i piekę ok. 10 - 15 min w 200 °C. 


*Źródło: Smakowite prezenty. Singrid Verbert. Wydawnictwo jedność, 2012.
Przepis podaję z moimi zmianami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz