Lista składników*:
na 4 małe słoiki 250 ml
- 1/2 kg rabarbaru
- 1/2 kg truskawek
- 1/2 kg cukru
- 4 łyżki rumu białego
- odrobina soku z cytryny
Po tym czasie wrzucam wszystko na dużą patelnie, mieszam i smażę do momentu rozpuszczenia się cukru. Wyłączam gaz i zostawiam na ok 10 min. Włączam gaz i smażę ok 30 - 40 min do momentu zgęstnienia, mieszając co jakiś czas. Pod koniec wciskam trochę soku z cytryny.
Dżemik przekładam do wyparzonych i suchych słoików, zakręcam, odstawiam do góry dnem, przykrywam i zostawiam w cieple na 20 min.
*Źródło: http://www.beawkuchni.com/2008/06/truskawkowo-przetworowo.html
Przepis uwzględnia moje zmiany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz