wtorek, 18 czerwca 2013

Dżem rabarbarowo - truskawkowy

Najwspanialsze odkrycie tej wiosny. Połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkimi czerwcowymi truskawkami. Z delikatną nutką rumu. Zainspirowałam się przepisem podanym tutaj. Zrezygnowałam jednak z miodu, dodałam odrobinę soku z cytryny i trochę więcej rumu. Genialny dżemik wyszedł :-)


Lista składników*:
na 4 małe słoiki 250 ml
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1/2 kg truskawek
  • 1/2 kg cukru
  • 4 łyżki rumu białego
  • odrobina soku z cytryny
Truskawki myję, odcinam szypułki i zasypuję 150 g cukru i wlewam 2 łyżki rumu. Rabarbar myje, kroje na kawałki, zasypuję 250 g cukru i również zalewam 2 łyżkami rumu. Wszystko odstawiam na ok 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie wrzucam wszystko na dużą patelnie, mieszam i smażę do momentu rozpuszczenia się cukru. Wyłączam gaz i zostawiam na ok 10 min. Włączam gaz i smażę ok 30 - 40 min do momentu zgęstnienia, mieszając co jakiś czas. Pod koniec wciskam trochę soku z cytryny. 

Dżemik przekładam do wyparzonych i suchych słoików, zakręcam, odstawiam do góry dnem, przykrywam i zostawiam w cieple na 20 min.

*Źródło: http://www.beawkuchni.com/2008/06/truskawkowo-przetworowo.html
Przepis uwzględnia moje zmiany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz