Kruche, kakaowe ciastka z serem. Klasyczne połączenie i bardzo smaczne. Wręcz uzależniające. Nie ma w nich nic, do czego można by się było przyczepić. Ciasto jest kruche i maślane a masa serowa idealnie słodka. Przepis pochodzi z małej książeczki o mini wypiekach*.
Lista składników**:
(na 12 babeczek)
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki kakao w proszku
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 g stopionego masła
- 100 g cukru
- 200 g zmielonego twarożku
Piekarnik nagrzewamy do 175ºC. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami.
Z pierwszych 5 składników szybko zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wykładamy do dołków na muffinki i mocno dociskamy do dna. Resztę ciasta odkładamy do lodówki.
Jajka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy cukier a następnie masło cały czas ubijając. Dokładamy twaróg i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Masę serową wykładamy do dołków z kruchym spodem i przykrywamy kruszonką z odłożonego ciasta. Pieczemy ok 20 - 25 min.
* Źródło: Babeczki słodkie i pikantne. Weltbild.
** Przepis uwzględnia moje zmiany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz