Aromatyczne, słodko - pikantne
połączenie dorsza i sosu pomidorowego, na podstawie książki Jerusalem*. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, przede wszystkim
zmniejszyłam ilość kuminu, kolendrę zastąpiłam natką, zapomniałam o mięcie a
rybę skropiłam odrobiną soku z cytryny. Zamiast pomidorów w puszce dałam domowy
przecier pomidorowy. Całość wyszła bardzo smaczna, kumin był wyczuwalny ale nie
dominujący. Przebijała się ostrość chilli, charakterność czosnku, słodycz
pomidorów i łagodność natki. Kotlety były świetne nawet bez 'leżakowania' w
sosie pomidorowym i kilka zamiast w sosie wylądowało na kanapkach.
Kotlety rybne:
na ok 10 kotletów
- 450 g świeżego dorsza - bez skóry i ości
- 50 g bułki tartej
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- olej / oliwa do smażenia
Sos pomidorowy:
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kolendry utartej w moździerzu
- 1 cebula
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 500 g przecieru pomidorowego lub rozgniecionych pomidorów z puszki
- kawałek papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Sos
pomidorowy: rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną w
kostkę cebulę, kumin, kolendrę i paprykę. Przesmażam i duszę na
małym ogniu do miękkości cebuli. Wlewam wino i gotuję aż odparuje (ok 3 - 4
min). Dodaję przecier, posiekane chilli i czosnek, solę i pieprzę. Gotuje
całość na małym ogniu ok 20 - 30 min aż sos nie zrobi się idealnie gęsty.
Próbuję i ewentualnie doprawiam.
Kotlety: W czasie gdy sos się gotuję, kroję rybę na małe kawałki. Wkładam do miski razem z bułką tartą. Cebulę i czosnek siekam drobno i dodaję do miski z rybą. Łączę z kuminem, posiekaną natką i jajkami. Solę i pieprzę do smaku. Wszystko dokładnie mieszam i formuje kotlety grubości ok 2cm.
Na patelni rozgrzewam ole i smażę kotlety ok 3 min z każdej strony. Powinny mieć
ładny złoty kolor. Usmażone kotlety wkładam do sosu pomidorowego. Jeśli jest
bardzo gęsty dolewam trochę przecieru pomidorowego. Przykrywam i duszę całość
ok 20 min. Przed podaniem posypuję natką pietruszki. Zjadam z bagietką.
* Źródło:
Jerusalem. Tamimi Sami, Ottolenghi Yotam, 2012
Przepis uwzględnia moje zmiany
Przepis uwzględnia moje zmiany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz