środa, 18 września 2013

Zupa brokułowa z rokpolem i gruszką

Bardzo smaczna zupa brokułowa o wyraźnym smaku rokpola. Zmiksowana na krem z dodatkiem podsmażonej na maśle gruszki tworzy przyjemne dla podniebienia połączenie. Bardzo łatwa w przygotowaniu, prosta i małoskładnikowa. Przepis pochodzi z książki mistrza Gordona Ramsay'a. Zamieniłam tylko ser stilton na rokpol i zrezygnowałam z dodatku płatków migdałowych. 


Lista składników*:
(na 3 solidne porcje)
  • 1 duży brokuł
  • 800 ml bulionu z kurczaka
  • 100 g sera rokpol lub innego z niebieską pleśnią
  • 2 twarde ale dojrzałe gruszki
  • 20 g masła
  • sól morska

Bulion stawiam na gazie i doprowadzam do wrzenia. 

Brokuł myję, dzielę na różyczki i wrzucam do wrzącego bulionu. Przykrywam i gotuję ok 5 min do momentu aż różyczki brokuła staną się miękkie ale nadal pozostaną intensywnie zielone. Miksuję na krem, w trakcie miksowania dodaję połowę pokrojonego na kawałki sera. Próbuję i jeśli trzeba doprawiam solą.

Gruszki obieram, przekrawam na pół i wykrawam gniazda nasienne. Na patelni grillowej rozpuszczam masło i podsmażam na nim połówki gruszek, ok 3 minut z każdej strony. Przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączam z nadmiaru tłuszczu. 

Wlewam zupę do talerzy, na środek wkładam gruszkę, posypuję pozostałym serem i podaję ze zrumienionymi na maśle grzankami. Zjadam w miłym towarzystwie w deszczowe sobotnie popołudnie. 


* Źródło: Gordon Ramsay. Szef kuchni po godzinach. MUZA SA, 2009
Przepis uwzględnia moje zmiany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz