Bardzo smaczna zupa brokułowa o wyraźnym smaku rokpola. Zmiksowana na krem z dodatkiem podsmażonej na maśle gruszki tworzy przyjemne dla podniebienia połączenie. Bardzo łatwa w przygotowaniu, prosta i małoskładnikowa. Przepis pochodzi z książki mistrza Gordona Ramsay'a. Zamieniłam tylko ser stilton na rokpol i zrezygnowałam z dodatku płatków migdałowych.
Lista składników*:
(na 3 solidne porcje)
- 1 duży brokuł
- 800 ml bulionu z kurczaka
- 100 g sera rokpol lub innego z niebieską pleśnią
- 2 twarde ale dojrzałe gruszki
- 20 g masła
- sól morska
Bulion stawiam na gazie i doprowadzam do wrzenia.
Brokuł myję, dzielę na różyczki i wrzucam do wrzącego bulionu. Przykrywam i gotuję ok 5 min do momentu aż różyczki brokuła staną się miękkie ale nadal pozostaną intensywnie zielone. Miksuję na krem, w trakcie miksowania dodaję połowę pokrojonego na kawałki sera. Próbuję i jeśli trzeba doprawiam solą.
Gruszki obieram, przekrawam na pół i wykrawam gniazda nasienne. Na patelni grillowej rozpuszczam masło i podsmażam na nim połówki gruszek, ok 3 minut z każdej strony. Przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączam z nadmiaru tłuszczu.
Wlewam zupę do talerzy, na środek wkładam gruszkę, posypuję pozostałym serem i podaję ze zrumienionymi na maśle grzankami. Zjadam w miłym towarzystwie w deszczowe sobotnie popołudnie.
* Źródło: Gordon Ramsay. Szef kuchni po godzinach. MUZA SA, 2009
Przepis uwzględnia moje zmiany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz