Plasterki młodziutkiej cukinii zgrillowane na patelni. Wymieszane z ziołowo - czosnkowym winegretem. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, makaronu tudzież grillowanego mięsiwa. Pomysł podpatrzyłam kiedyś tutaj i od tego czasu przyrządzam je w cukiniowym sezonie w ilościach hurtowych. Najczęściej mieszam je ze świeżą miętą lub tymiankiem, bo takie połączenie smakuje mi najbardziej. Tym razem dodałam też listki pietruszki. Czasem podkręcam smak odrobiną świeżej chilli.
Lista składników*:
- 1 młoda zielona cukinia
- listki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- listki tymianku i / lub mięty
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- kilka łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
- cytryna lub ocet winny
Cukinię myję, kroję w cienkie plasterki i oprószam solą. Rozgrzewam patelnię grillową, smaruję ją cienko olejem i smażę plasterki cukinii. Jak zmięknie i się ładnie zrumieni przewracam na drugą stronę.
W czasie gdy cukinia się smaży rozcieram lekko listki tymianku / mięty / pietruszki z posiekanym czosnkiem i odrobiną solą. Dodaję ok 4 łyżki oliwy z łyżeczką soku z cytryny lub octu winnego. Powstały sos mieszam ze zgrillowaną i odsączoną na ręczniku papierowym cukinią. Wkładam do lodówki by smaki się przegryzły.
Najczęściej zjadam z kanapką posmarowaną śmietankowym twarożkiem.
Inspiracja: strawberriesfrompoland.blogspot.com
Przepis podaję z moimi zmianami
W czasie gdy cukinia się smaży rozcieram lekko listki tymianku / mięty / pietruszki z posiekanym czosnkiem i odrobiną solą. Dodaję ok 4 łyżki oliwy z łyżeczką soku z cytryny lub octu winnego. Powstały sos mieszam ze zgrillowaną i odsączoną na ręczniku papierowym cukinią. Wkładam do lodówki by smaki się przegryzły.
Najczęściej zjadam z kanapką posmarowaną śmietankowym twarożkiem.
Inspiracja: strawberriesfrompoland.blogspot.com
Przepis podaję z moimi zmianami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz