sobota, 7 września 2013

Placki z cukinii - Kolokithokeftedes

Placki, które mogłabym teraz jeść codziennie, no może co drugi dzień na zmianę z zupą pomidorową:) Dość szybkie w przygotowaniu, mało składnikowe. Najczęściej przyrządzam je z dodatkiem tymianku i mięty, bo to właśnie one, oprócz obowiązkowej natki pietruszki, najlepiej mi współgrają z cukinią. Tym razem dodałam zamiast mięty trochę szałwii i też wyszło bardzo smacznie. Placki są pyszne na ciepło i na zimno. Bardzo fajnie smakują z sosem ziołowym na bazie śmietany lub jogurtu (w wersji mniej kalorycznej). Domowy sos pomidorowy też będzie tu świetnym dodatkiem. Przepis pochodzi z małej książeczki o Kuchni Greckiej, będącej dodatkiem do Poradnika Domowego sprzed paru lat. 


Lista składników:
(na ok 16 placków)
  • 2 średnie cukinie, zielone lub żółte. 
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej 
  • 4 łyżki startego żółtego sera  
  • Duży pęczek ziół mieszanych: koperku, pietruszki, mięty, tymianku, szałwii itp. 
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka ząbków czosnku
  • kubeczek śmietany lub jogurtu naturalnego (ok 400g)
  • olej do smażenia

Cukinię myję i ścieram na tarce. Jeśli cukinia nie jest pierwszej młodości wydrążam pestki i obieram z twardej skórki. Młodą cukinię ścieram w całości. Solę i pozostawiam na sitku ok 20 min. 

W tym czasie przyrządzam sos. Zioła i czosnek siekam i połowę dodaję do śmietany tudzież jogurtu. Pozostałe zioła i czosnek wsypuję do miski, w której będę wyrabiać placki. Sos solę i pieprzę do smaku. Czasem dodaje odrobinę cukru. Odstawiam do lodówki. 

Wracam do placków. Odciskam cukinię, dokładam ją do ziół i czosnku, dodaję jajka, bułkę tartą i starty ser. Dokładnie mieszam a w zasadzie wyrabiam rękami, aż masa stanie się jednolita. 

Na patelni rozgrzewam olej, w rękach formuje małe placuszki i smażę je z dwóch stron na złoty kolor. 

Podaje z sosem. To co zostanie, zabieram następnego dnia na kanapkach do pracy. 


Źródło: Kuchnia Grecka. Biblioteczka Poradnika Domowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz