piątek, 13 września 2013

Ciasteczka owsiane z czekoladą i żurawiną

Bardzo syte, treściwe ciasteczka. Fajnie mieć je przy sobie podczas wycieczek lub długich godzin w pracy, podczas których dopada nas głód a nie mamy czasu na normalny posiłek. Ciastka mają orzechowy posmak i zapach z uwagi na dużą ilość mąki i płatków owsianych. Suszona żurawina fajnie łamie ten słodko - orzechowy smak, a czekolada ... czekolada zawsze fajnie współgra z ciasteczkami :-) Przepis pochodzi z uroczej książki autorki tego bloga. Piekłam je już kilka razy, za każdym razem z innymi dodatkami - np. rodzynkami, orzechami, płatkami kokosowymi. Zdarzyło mi się też zwiększać ilość dodatków i nie wpłynęło to na pogorszenie struktury czy jakości ciasteczek. Ciastka robi się błyskawicznie i to jest ich dodatkowa zaleta a przechowywane w puszce długo zachowują świeżość.


Lista składników:
(na ok 30 ciastek)
  • 230 g masła
  • 100 g cukru
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 200 g mąki owsianej
  • 230 g mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 60 g suszonej żurawiny (lub orzechów, rodzynek)
Masło ucieram mikserem aż będzie puszyste. Stopniowo dodaję cukier zwykły i trzcinowy, po kilku minutach miksowania dodaję jajka i ubijam do połączenia się składników.

W misce mieszam mąki, proszek, sól, płatki owsiane a następnie dodaje je do masy maślanej i miksuję do połączenia składników. Dodaję posiekaną czekoladę i żurawinę. Jeszcze raz wszystko mieszam. 

Blaszki wykładam papierem do pieczenia. Z ciasta formuje kulki ciut większe od orzecha włoskiego i układam je na blaszce, zachowując 3-4 cm odstęp. Delikatnie rozpłaszczam i piekę ok 15 min w temp. 160°C. Ostudzone ciasteczka wkładam do pudełka i zjadam w słodkich napadach głodu. 


Źródło: Eliza Mórawska. White Plate. Słodkie. Wydawnictwo Dwie Siostry, 2012.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz