Bardzo syte, treściwe ciasteczka. Fajnie mieć je przy sobie podczas wycieczek lub długich godzin w pracy, podczas których dopada nas głód a nie mamy czasu na normalny posiłek. Ciastka mają orzechowy posmak i zapach z uwagi na dużą ilość mąki i płatków owsianych. Suszona żurawina fajnie łamie ten słodko - orzechowy smak, a czekolada ... czekolada zawsze fajnie współgra z ciasteczkami :-) Przepis pochodzi z uroczej książki autorki tego bloga. Piekłam je już kilka razy, za każdym razem z innymi dodatkami - np. rodzynkami, orzechami, płatkami kokosowymi. Zdarzyło mi się też zwiększać ilość dodatków i nie wpłynęło to na pogorszenie struktury czy jakości ciasteczek. Ciastka robi się błyskawicznie i to jest ich dodatkowa zaleta a przechowywane w puszce długo zachowują świeżość.
Lista składników:
(na ok 30 ciastek)
- 230 g masła
- 100 g cukru
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 200 g mąki owsianej
- 230 g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 60 g suszonej żurawiny (lub orzechów, rodzynek)
Masło ucieram mikserem aż będzie puszyste. Stopniowo dodaję cukier zwykły i trzcinowy, po kilku minutach miksowania dodaję jajka i ubijam do połączenia się składników.
W misce mieszam mąki, proszek, sól, płatki owsiane a następnie dodaje je do masy maślanej i miksuję do połączenia składników. Dodaję posiekaną czekoladę i żurawinę. Jeszcze raz wszystko mieszam.
Blaszki wykładam papierem do pieczenia. Z ciasta formuje kulki ciut większe od orzecha włoskiego i układam je na blaszce, zachowując 3-4 cm odstęp. Delikatnie rozpłaszczam i piekę ok 15 min w temp. 160°C. Ostudzone ciasteczka wkładam do pudełka i zjadam w słodkich napadach głodu.
Źródło: Eliza Mórawska. White Plate. Słodkie. Wydawnictwo Dwie Siostry, 2012.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz