wtorek, 24 września 2013

Duszona czerwona kapusta z jabłkiem i cynamonem

Kapusta idealna. Odpowiednio słodka i odpowiednia winna. Z delikatną nutą cynamonu i mielonych goździków. Duszona do miękkości w piekarniku, zachowuje głęboki fioletowy kolor. Przepis pochodzi z książki mistrza Gordona Ramsay'a. Zmniejszyłam tylko w równych proporcjach ilość cukru, masła i octu. Wyszło bardzo pysznie.


Lista składników:
(na 2 porcje)
  • 1 mała główka czerwonej kapusty, ok 350 g
  • 1 małe jabłko
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g jabłkowego octu winnego
  • 1 laska cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Piekarnik rozgrzewam do 180°C. Kapustę kroję na ćwiartki i drobno szatkuję. Jabłko obieram i kroję w drobną kostkę. 

Do naczynia żaroodpornego wkładam masło, cukier i ocet. Stawiam na średnim ogniu i podgrzewam, aż cukier się rozpuści. Dodaję cynamon, goździki i solidną szczyptę soli. Dorzucam kapustę, jabłko i mieszam. Przykrywam naczynie i wkładam do piekarnika. 

Piekę ok 1,5 godziny do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Zjadam jako dodatek do niedzielnego obiadu. 

* Źródło: Gordon Ramsay. Szef kuchni po godzinach. MUZA SA, 2009
Przepis uwzględnia moje zmiany

2 komentarze:

  1. Czy cynamon jest mocno wyczuwalny?a goździki? Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, nie są mocno wyczuwalne 😊 jedynie podkreślają smak a nie dominują 😊 pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń