czwartek, 5 września 2013

Tarta jeżynowo - maślankowa

Krucha i orzeźwiająca tarta z jeżynami i maślankową masą. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, mega jeżynowa o bardzo przyjemnym smaku i zapachu maślanki. Masa maślankowa nie rośnie podczas pieczenia, więc można nią wypełnić tartę po same brzegi. Ciasto kruche zrobiłam według przepisu P. Herme, bo bardzo mi ostatnio pasuje jego kruchość i 'listkowatość'. Przepis na masę pochodzi natomiast z dość starego numeru Kuchni, z tym że nakazuje użycie jagód. Z jagodami robiłam tą tartę w zeszłym roku i też znakomicie się udała. Maliny pewnie też by się tu idealnie sprawdziły. 


Kruche ciasto:
na foremkę 24mm 
  • 190g masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka soli (płaska)
  • 50 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
Masło ucieram krótko mikserem. W mleku rozpuszczam sól i dodaję je do masła, dalej ucierając. Stopniowo dosypuję mąkę i mieszam do połączenia się składników. Krótko wyrabiam i chłodzę w lodówce ok 1 godziny. Schłodzone ciasto wałkuję na cienki placek (ok 2mm) i wykładam nim natłuszczoną foremkę. Ciasto nakłuwam widelcem i piekę ok 15 -20 min do lekkiego zrumienienia. Odstawiam i zabieram się za masę.

Masa*: 
  • 1 szklanka maślanki (250g)
  • 3 duże żółtka
  • 1/2 szklanki cukru (125g)
  • 50g stopionego i ostudzonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki mąki
  • 2 szklanki jeżyn 
Maślankę miksuję z żółtkami, cukrem, masłem, wanilią, solą i mąką. 

Jeżyny myję, osuszam i rozsypuję na podpieczonym kruchym spodzie. Zalewam masą maślankową i piekę ok 30 min w temp. 180°C, lub nieco dłużej, do momentu aż masa się zetnie. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem. 


Źródło: 
1. Kruche ciasto: Desery. Pierre Herme. Larousse, 2004
2. Masa: Magazyn "Kuchnia", nr 8-2010
* Przepis na masę podaję z moimi zmianami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz