czwartek, 3 kwietnia 2014

Cytrynowe ciasto z polentą

Orzeźwiające, migdałowe, lekko kukurydziane, o ziarnistej strukturze. Bez dodatku mąki pszennej. Bardzo cytrynowe i błyskawiczne w wykonaniu. Ciasto rośnie podczas pieczenia, po czym pięknie opada zapadając się w środku. Upieczone ciasto nasącza się syropem cytrynowym. W wersji bardziej wystawnej można przystroić ciasto kremem cytrynowym lub samą bitą śmietaną. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia" Nigelli Lawson i tym razem niczego w nim nie zmieniłam.


Lista składników:
(na tortownicę o średnicy ok 26 cm)
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki kukurydzianej (polenty)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 2 cytryn
Na syrop:
  • sok z 2 cytryn
  • 125 g cukru pudru
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia a boki natłuszczam. 
Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C.

Masło ucieram z cukrem na jasną puszystą masę.

Zmielone migdały mieszam z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.

Do masy maślanej dodaję na przemian mąkę i jajka stale ucierając. Na koniec dodaję skórkę otartą z cytryn, mieszam i wykładam masę do tortownicy.

Piekę ok 40 min. Ciasto jest upieczone, jeśli zaczyna odchodzić od ścianek formy a patyczek wbity w jego środek pozostaje suchy.

Przygotowuję syrop gotując cukier puder z sokiem cytryny. Upieczone ciasto nakłuwam patyczkiem w wielu miejscach. Gęstniejącym syropem polewam ciasto i pozostawiam do ostygnięcia.

Źródło: Kuchnia. Przepisy z serca domu. Nigella Lawson. Wydawnictwo Filo 2010.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz