Orzeźwiające, migdałowe, lekko kukurydziane, o ziarnistej strukturze. Bez dodatku mąki pszennej. Bardzo cytrynowe i błyskawiczne w wykonaniu. Ciasto rośnie podczas pieczenia, po czym pięknie opada zapadając się w środku. Upieczone ciasto nasącza się syropem cytrynowym. W wersji bardziej wystawnej można przystroić ciasto kremem cytrynowym lub samą bitą śmietaną. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia" Nigelli Lawson i tym razem niczego w nim nie zmieniłam.
Lista składników:
(na tortownicę o średnicy ok 26 cm)
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g drobnego cukru
- 200 g mielonych migdałów
- 100 g mąki kukurydzianej (polenty)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- skórka otarta z 2 cytryn
Na syrop:
- sok z 2 cytryn
- 125 g cukru pudru
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia a boki natłuszczam.
Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C.
Masło ucieram z cukrem na jasną puszystą masę.
Zmielone migdały mieszam z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
Do masy maślanej dodaję na przemian mąkę i jajka stale ucierając. Na koniec dodaję skórkę otartą z cytryn, mieszam i wykładam masę do tortownicy.
Piekę ok 40 min. Ciasto jest upieczone, jeśli zaczyna odchodzić od ścianek formy a patyczek wbity w jego środek pozostaje suchy.
Przygotowuję syrop gotując cukier puder z sokiem cytryny. Upieczone ciasto nakłuwam patyczkiem w wielu miejscach. Gęstniejącym syropem polewam ciasto i pozostawiam do ostygnięcia.
Źródło: Kuchnia. Przepisy z serca domu. Nigella Lawson. Wydawnictwo Filo 2010.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz