poniedziałek, 31 marca 2014

Rogaliki orzechowe

Kruche, maślane i bardzo orzechowe. Uzależniające rogaliki na jeden kęs. Dość szybkie do zrobienia, trzeba tylko pamiętać, by odpowiednio wcześniej przygotować ciasto, które wymaga leżakowania w lodówce. Przepis nakazywał użycie mielonych migdałów, które ja zastąpiłam orzechami laskowymi - faza wietrzenia szafek kuchennych trwa bowiem u mnie nadal w najlepsze. Jeszcze ciepłe ciastka obtacza się w cukrze z prawdziwą wanilią. Rogaliki są bardzo kruche, należy je więc ostrożnie zdejmować z blaszki bo łatwo je uszkodzić. Na szczęście pokruszone też są pyszne.


Lista składników:
(na ok 60 malutkich rogalików)
  • 275 g mąki 
  • szczypta soli
  • 200 g masła, chłodnego
  • 100 g cukru
  • 100 g orzechów laskowych, mielonych
Do przystrojenia:
  • 50 g cukru
  • nasiona z jednej laski wanilii
Mąkę wsypuję do miski razem z solą. Masło kroję na kawałki i dodaję je do mąki razem z cukrem i orzechami. Łączę składniki rozcierając masło między palcami i szybko zagniatam. Przekładam ciasto do reklamówki foliowej i wałkuję na placek grubości ok 1 cm. Odkładam na noc do lodówki.

Następnego dnia kroję ciasto najpierw na pionowe paski o szerokości ok 5 cm a potem każdy pasek poziomo na szerokość ok 1 cm. Z tak wykrojonych kawałków ciasta formuję rogaliki, które następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Cukier mieszam w miseczce z wanilią i obtaczam w nim jeszcze ciepłe rogaliki. Trzeba to robić bardzo ostrożnie, gdyż rogaliki są bardzo kruche.


Źródło: Pieczenie jest łatwe. Reader's Digest.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz