poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Domowy majonez

Połączenie żółtek, oleju i odrobiny musztardy. Niby nic a efekt wyśmienity. Domowy, gęsty majonez o aksamitnej konsystencji. Tak delikatny i kremowy, że z powodzeniem zastępuje masło na kanapkach. Świeży chleb, domowy majonez i chrupiące kiełki to mój ulubiony zestaw śniadaniowy w minionym tygodniu. Przygotowanie majonezu nie jest pracochłonne, trzeba tylko pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową a olej trzeba wlewać cieniutkim strumieniem do ubitych żółtek. Inaczej może się zwarzyć. Idealny nie tylko od święta.
 

Lista składników:
  • 2 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
Do misy miksera wkładam żółtka, musztardę, odrobinę soli, pieprzu i ubijam. Jak żółtka staną się puszyste zaczynam wlewać olej cienkim strumieniem cały czas ubijając. 

Gdy majonez zaczyna gęstnieć przyspieszam wlewanie oleju nie przerywając ubijania. Kiedy cały olej się wchłonie a majonez będzie gładki i błyszczący, dodaję sok z cytryny oraz doprawiam solą i pieprzem.

Wkładam do słoika i przechowuję w lodówce do 7 dni. 

Źródło: Jajka. Michel Roux, Bellona S.A. 2007



2 komentarze:

  1. Ja też od dłuższego czasu sama robię majonez, ale nieco inaczej :-) Składniki oczywiście pozostają te same, ale wszystko łączę naraz blenderem w wąskim wysokim pojemniku. Jakieś 10 sekund miksuję sam dół, czyli żółtka, a potem powoli ciągnę blender w górę, żeby wszystko ładnie połączyło się z olejem. 2 minuty i gotowe, zawsze wychodzi! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, to ciekawe! Muszę koniecznie wypróbować! Dzięki:-)

    OdpowiedzUsuń