wtorek, 2 lipca 2013

Mini brownie z czereśnią

Przepyszne babeczki brownie. Na jeden kęs. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i mega czekoladowe w środku. Uzależniające. I błyskawiczne w przygotowaniu, bez użycia miksera. Korzystałam z przepisu z książki "Smakowite prezenty" ale zrezygnowałam z dodatku lukrecji i olejku migdałowego. W zamian dodałam wiśniówki a do kilku babeczek włożyłam po całej czereśni. Babeczki są najpyszniejsze świeżo po upieczeniu, im starsze tym robią się bardziej kruche, ale nadal pozostają pyszne. 


Lista składników*:
na 24 mini babeczki+ 4 duże
  • 250 g cukru
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 165 g masła
  • 120 g mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • kilka czereśni
  • 1 łyżka wiśniówki

W kąpieli wodnej topię czekoladę i masło. Dodaję jajka, cukier, wiśniówkę oraz mąkę zmieszaną z solą. Wszystko mieszam do połączenia składników. Foremkę na mini muffinki wykładam papilotkami i przekładam do nich ciasto. Do połowy ciastek wkładam czereśnie. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 20 min. Zjadam przygryzając świeże czereśnie. 


*Źródło: Smakowite prezenty. Singrid Verbert. Wydawnictwo jedność, 2012.
Przepis podaję z moimi modyfikacjami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz