niedziela, 7 lipca 2013

Chleb czeski na zakwasie

Pyszny, nieskomplikowany i niezawodny. Robiłam go już setki razy i za każdym razem wychodził rewelacyjny. Często część mąki pszennej zastępuję orkiszową lub wieloziarnistą. Udaje się za każdym razem. Chleb szybko rośnie, jeśli warunki atmosferyczne są sprzyjające a zakwas bardzo aktywny daję mniej drożdży lub zupełnie je pomijam. Chleb jest neutralny w smaku, miąższ ma sprężysty, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z Moich Wypieków.


Lista składników:
(na 1 bochenek)
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego *
  • 400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić wieloziarnistą lub orkiszową)
  • 100 g mąki żytniej
  • 300 g letniej wody
  • płaska łyżeczka suchych drożdży (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki mieszam i wyrabiam ok 5 min. Odstawiam na 10 min, po czym wyrabiam dalej aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładam do miski wysmarowanej olejem i zostawiam na 2,5 godziny do wyrastania. W połowie czasu wyrastania wyciągam ciasto na blat, odgazowuje, składam i wkładam z powrotem do miski. Następnie przekładam chleb do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami (lub mąką). Pozostawiam do wyrośnięcia. Czas wyrastania jest różny i zależy od ilości użytych drożdży, temperatury powietrza, pogody itp.  Piekę ok 45 min w naparowanym i nagrzanym do 220 - 240ºC piekarniku. 


Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/czeski-wiejski-chleb-na-zakwasie 

* Zazwyczaj wyciągam zakwas z lodówki przed zaśnięciem, rano po obudzeniu go dokarmiam i po powrocie z pracy zakwas nadaje się do użycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz