wtorek, 9 lipca 2013

Babeczki z agrestem i czapą bezową

Szybkie i proste w przygotowaniu. Rewelacyjne w smaku. Babkowe ciastko, kwaśny agrest i słodka czapa bezowa. Bardzo pyszne połączenie. Poza tym jest to świetny  sposób na utylizację zalegających w lodówce białek.  Przepis pochodzi z Moich Wypieków.


Lista składników:
(na 12 babeczek)
  • 125 g masła w temp. pokojowej
  • 100 cukru
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej, tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 36 sztuk obranego i umytego agrestu lub ciut więcej 
 Beza:
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masło ucieram z cukrem do białości. Wbijam jajko i dalej ucieram. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszam do połączenia składników.

Blaszkę do muffinek wykładam papilotkami i przekładam do nich ciasto. Na wierzchu układam po 3 - 4 kulki agrestu.

Białka ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję cukier. Następnie dodaję sok z cytryny i mąkę. Ubijam do połączenia. Pianę wykładam na ciasto z agrestem.

Piekę babeczki w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez ok. 30 min. 


Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/slodko---kwasne-babeczki-z-agrestem-i-beza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz