Szybkie i proste w przygotowaniu. Rewelacyjne w smaku. Babkowe ciastko, kwaśny agrest i słodka czapa bezowa. Bardzo pyszne połączenie. Poza tym jest to świetny sposób na utylizację zalegających w lodówce białek. Przepis pochodzi z Moich Wypieków.
Lista składników:
(na 12 babeczek)
- 125 g masła w temp. pokojowej
- 100 cukru
- 1 jajko
- 120 g mąki pszennej, tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 36 sztuk obranego i umytego agrestu lub ciut więcej
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masło ucieram z cukrem do białości. Wbijam jajko i dalej ucieram. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszam do połączenia składników.
Blaszkę do muffinek wykładam papilotkami i przekładam do nich ciasto. Na wierzchu układam po 3 - 4 kulki agrestu.
Białka ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję cukier. Następnie dodaję sok z cytryny i mąkę. Ubijam do połączenia. Pianę wykładam na ciasto z agrestem.
Piekę babeczki w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez ok. 30 min.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/slodko---kwasne-babeczki-z-agrestem-i-beza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz