piątek, 17 października 2014

Serowe krakersy

Idealne do pochrupania przy piwie, winie, podczas meczu, w trakcie filmu tudzież towarzyskiej dyskusji.  Fajnie smakują z serem pleśniowym i z wszelakimi dipami. Szybkie w przygotowaniu i na dodatek ze składników, które zazwyczaj są w domu. Przed upieczeniem krakersy można posypać grubo mieloną solą, pieprzem, chilli, suszonymi ziołami, czyli w zasadzie wszystkim na co mamy ochotę. Przepis pochodzi z Moich Wypieków i  tym razem niczego w nim nie zmieniałam. Czasem zdarza mi się jednak kombinować z dodatkami lub zmieniać zwykły ser żółty na jakiś inny np. wędzony, jeśli akurat to on domaga się wyjścia z lodówki.


Lista składników:
(na sporą ilość krakersów) 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  •  3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g zimnego masła
  • 120 g sera żółtego, startego na małych oczkach
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • grubo mielona sól do oprószenia
Wszystkie składniki umieszczam w misie miksera i szybko zagniatam. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywam folią spożywcza i wkładam do lodówki na min. 30 min.

Po tym czasie dzielę ciasto na 3 - 4 porcje i każdą rozwałkowuję na papierze do pieczenia, podsypując mąką tylko w razie konieczności. Ciasto musi być bardzo cienkie, może nawet lekko prześwitywać. Za pomocą radełka kroję ciasto na kwadraty / romby, nakłuwam widelcem i posypuję solą. 
Piekę w temp. 220 st. C przez około 5 - 8 minut do zezłocenia. 

*Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/serowe-krakersy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz