czwartek, 30 października 2014

Ciastka serowo - czekoladowe

Ciastka ala babeczki, babeczki ala ciastka - nie wiem jaka nazwa najbardziej tutaj pasuje. W sumie nie jest to istotne, bo najważniejsze jest to, że te kruche maleństwa wypełnione masą serowo - czekoladową są smaczne i mało problematyczne w wykonaniu. Robię je zawsze, jeśli w lodówce zalega mi kawałek twarożku proszącego o szybkie zużycie. W wersji bardziej luksusowej można ciastka zwieńczyć bitą śmietaną i wiórkami z czekolady. Tym razem u mnie wersja minimalistyczna. 


Lista składników:
(na 12 małych babeczek)
  • 175 g mąki pszennej
  • 85 g masła
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • ok. 1 łyżki stołowej wody
Masa:
  • 100 g twarożku
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 1 małe jajko
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • kakao w proszku do posypania 
Mąkę przesiewam do miski, dodaję pokrojone masło i rozcieram je z mąką do momentu, aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Dodaję cukier, wodę i szybko zagniatam ciasto. Schładzam w lodówce przez min. 15 min.

Schłodzone ciasto rozwałkowuję, wykrawam kółka i wylepiam nimi dołki w foremce na muffinki. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. W misce ucieram ser z cukrem, nie przerywając ucierania dodaję jajko a następnie przestudzoną czekoladę. Wypełniam masą dołki z ciastem. Piekę babeczki w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok 15 - 20 min, aż ciasto będzie rumiane a masa się lekko wybrzuszy i zetnie. Po wystudzeniu posypuję kakao.


Źródło: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku.  Wydawnictwo Olesiejuk 2010.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz