piątek, 9 maja 2014

Tarta budyniowa z rabarbarem

Pyszna, lekka, mało słodka, pomarańczowo - rabarbarowa tarta. Kwaśny rabarbar otulony delikatną masą budyniową i kruchy, listkujący się spód zaromatyzowany pomarańczą to bardzo udane połączenie. Pachnie cudnie, wiosennie, lekko i tak też smakuje. Przepis pochodzi z Moich Wypieków, zrezygnowałam tylko z dodatku smalcu i w zamian dałam masło. Tarta nie jest pracochłonna, choć miałam mały problem z ciastem, które mimo schłodzenia zsunęło mi się z krawędzi od razu po włożeniu do pieca. Na szczęście udało się je uratować, byłoby wielką szkodą, gdyby spód nie pozwolił zaistnieć całości.


Lista składników:
(na foremkę na tartę 23cm)
  • 175 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • kilka łyżek soku z pomarańczy
  • skórka z jednej pomarańczy
Przy pomocy miksera rozcieram masło z mąką. Jak zaczną tworzyć się grudki dodaję skórkę i sok z pomarańczy. Zagniatam szybko, tylko do połączenia składników. Wkładam ciasto do lodówki na ok 1/2 godziny. Foremkę do tart natłuszczam i wykładam do niej rozwałkowane ciasto. Nakłuwam widelcem i piekę ok 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ciasto musi być ładnie zrumienione i upieczone.

Masa rabarbarowo - budyniowa:
  • 300 g rabarbaru, umytego i osuszonego
  • kilka łyżek cukru 
  • 1 łyżka mąki pszennej (20 g)
  • 8 łyżek śmietany kremówki 36%
  • 1 jajko 
Rabarbar kroję na kawałki, wkładam na patelnię i zasypuję dwoma łyżkami cukru (można więcej według gustu).  Podgrzewam kilka minut, by zmiękł i odstawiam.

Jajko miksuję na najwyższych obrotach z 1 łyżką cukru, do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta. Cały czas ubijając dodaję łyżkę mąki i kremówkę. 

Na mocno podpieczone ciasto wykładam rabarbar i wylewam masę budyniową. Piekę ok 15 min, do momentu, aż budyń się zetnie. Studzę, kroję i zjadam pierwszy kawałek późno w noc. 

Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-z-budyniem-i-rabarbarem

2 komentarze: