środa, 28 maja 2014

Lody rabarbarowo - truskawkowe

Jeśli lody to tylko domowe. Cztery podstawowe składniki, ulubione dodatki, odrobina pracy, trochę cierpliwości i pyszny deser gotowy. Na początek sezonu poszedł rabarbar i truskawki. Jak tylko zobaczyłam takie zestawienie tutaj wiedziałam już co będę jeść w niedzielne popołudnie. Rabarbar ożeniony z truskawką a następnie wspólnie z nią skarmelizowany smakuje bosko. Słodko, cierpko a jednocześnie orzeźwiająco. Połączony z waniliową masą lodową tworzy deser idealny na tę porę roku i trochę na przekór tego co dzieje się za oknem. Moje lody robiłam ręcznie ale oczywiście można sobie ułatwić zadanie i skorzystać z maszynki do lodów stosując się do zaleceń producenta.


*Lista składników:
(na 1,2 litrów lodów )
  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietany słodkiej 36%
  • 100 g cukru
  • 3 duże żółtka
  • laska wanilii
Karmelizowany rabarbar z truskawkami:
  • 300 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżki wody 
Mleko i śmietankę wlewam do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii przekrawam wzdłuż, wyskrobuję nasionka nożem i wrzucam je do mleka. Dorzucam również pozbawione pestek połówki laski, by oddały swój aromat masie mlecznej. Podgrzewam całość na niezbyt dużym ogniu i doprowadzam do wrzenia. 

W międzyczasie ucieram żółtka z cukrem na jasną puszystą masę. Masę wlewam do gotującego się mleka, cały czas mieszając.  Podgrzewam chwilę na słabym ogniu i mieszam tylko do lekkiego zgęstnienia. Trzeba uważać by nie doprowadzić masy do wrzenia, bo wówczas lody się zwarzą.

Odstawiam i studzę. Chłodną masę wkładam do lodówki i czekam kilka godzin aż nabierze niskiej lodówkowej temperatury. 

W tym czasie przygotowuję owoce. Umyty rabarbar kroje na kawałki wielkości 1 cm, truskawki myję, odcinam szypułki i przekrawam na pół. Na małej patelni z grubym dnem podgrzewam cukier z wodą. Gotuję do momentu, aż karmel nabierze jasnozłotej barwy (masy nie wolno mieszać!). Dodaję owoce i podsmażam całość do momentu, aż większość płynów z rabarbaru i truskawek wyparuje i powstanie pyszny, gęsty karmelowy sos. Odstawiam do ostudzenia.

Chłodną masę lodową miksuję, przelewam do pojemnika i wkładam do zamrażarki na 3 godziny miksując co 30 min, by lody były bardziej puszyste i nie wytworzyły się kryształki lodu. Po 3 godzinach dodaje do masy rabarbar z truskawkami, miksuję i odstawiam do zamrożenia. 

Zjadam w towarzystwie truskawkowego puree. 


*Źródło: Moje Wypieki
Przepis z moimi niewielkimi zmianami 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz