Niby zwyczajne ciasto piaskowe, a jednak z pomarańczowym akcentem, aksamitną, czekoladową polewą i świeżutką, domową skórką pomarańczową nabiera niezwykłości i osładza lutowe wieczory. Do tego wykonanie jest szybkie a składniki ogólnie dostępne. Odpowiednio przechowywane (np. zawinięte w folię spożywczą) jest świeże przez kilka dni. Ten przepis pochodzący z książki o Kuchni polskiej autorstwa Ewy Aszkiewicz jest moim ulubionym. Tym razem upiekłam małe babeczki w muffinkowej foremce. Ciasta było jednak za dużo, więc to co się nie zmieściło umieściłam w 2 mini foremkach 7 x 14. Zazwyczaj polewam upieczone ciasto lukrem, teraz jednak zachciało mi się czekolady, więc połowę babeczek połączyłam właśnie z nią :-)
Lista składników:
(na ok 16 małych babeczek)
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej (160 g)
- 1 szkl. mąki pszennej (160 g)
- 250 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru pudru (ok 140g)
- 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
- skórka otarta z pomarańczy
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- lukier lub roztopiona czekolada - do polania
- smażona skorka pomarańczowa
Masło ucieram z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodaję kolejno żółtka i sok pomarańczowy. Jak wszystkie składniki się ładnie połączą wsypuję przesianą mąkę z proszkiem, ucieram kilka minut i dodaję skórkę otartą z pomarańczy. Na końcu ubijam białka i delikatnie, przy pomocy szpatułki, mieszam je z masą.
Formę na muffinki wykładam papilotkami i przekładam do nich masę do 3/4 wysokości. To co się nie zmieści umieszczam w mini formach keksowych. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 25 min* - do tzw. suchego patyczka.
Formę na muffinki wykładam papilotkami i przekładam do nich masę do 3/4 wysokości. To co się nie zmieści umieszczam w mini formach keksowych. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 25 min* - do tzw. suchego patyczka.
Upieczone babeczki polewam lukrem lub czekoladę. Całość ozdabiam intensywnie pachnącą i nieziemsko pyszną świeżo usmażoną skórką pomarańczową.
* używajac standardowej formy na babkę czas pieczenia należy zwiększyć do 50 min.
* używajac standardowej formy na babkę czas pieczenia należy zwiększyć do 50 min.
Źródło: Kuchnia Polska. Doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu. Ewa Aszkiewicz. Wydawnictwo Publicat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz