środa, 19 lutego 2014

Piaskowe babeczki z pomarańczową nutą

Niby zwyczajne ciasto piaskowe, a jednak z pomarańczowym akcentem, aksamitną, czekoladową polewą i świeżutką, domową skórką pomarańczową nabiera niezwykłości i osładza lutowe wieczory. Do tego wykonanie jest szybkie a składniki ogólnie dostępne. Odpowiednio przechowywane (np. zawinięte w folię spożywczą) jest świeże przez kilka dni.  Ten przepis pochodzący z książki o Kuchni polskiej autorstwa Ewy Aszkiewicz jest moim ulubionym. Tym razem upiekłam małe babeczki w muffinkowej foremce. Ciasta było jednak za dużo, więc to co się nie zmieściło umieściłam w 2 mini foremkach 7 x 14. Zazwyczaj polewam upieczone ciasto lukrem, teraz jednak zachciało mi się czekolady, więc połowę babeczek połączyłam właśnie z nią :-)


Lista składników:
(na ok 16 małych babeczek)
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej (160 g)
  • 1 szkl. mąki pszennej (160 g)
  • 250 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru pudru (ok 140g)
  • 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • lukier lub roztopiona czekolada - do polania
  • smażona skorka pomarańczowa
Masło ucieram z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodaję kolejno żółtka i sok pomarańczowy. Jak wszystkie składniki się ładnie połączą wsypuję przesianą mąkę z proszkiem, ucieram kilka minut i dodaję skórkę otartą z pomarańczy. Na końcu ubijam białka i delikatnie, przy pomocy szpatułki, mieszam je z masą. 

Formę na muffinki wykładam papilotkami i przekładam do nich masę do 3/4 wysokości. To co się nie zmieści umieszczam w mini formach keksowych. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 25 min* - do tzw. suchego patyczka. 
Upieczone babeczki polewam lukrem lub czekoladę. Całość ozdabiam  intensywnie pachnącą i nieziemsko pyszną świeżo usmażoną skórką pomarańczową. 

* używajac standardowej formy na babkę czas pieczenia należy zwiększyć do 50 min. 


Źródło: Kuchnia Polska. Doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu. Ewa Aszkiewicz. Wydawnictwo Publicat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz