poniedziałek, 10 lutego 2014

Duszone udka kurczaka w sosie miodowym z przyprawą pięć smaków oraz puree z pasternaku

Udka kurczaka przyprawione chińską mieszanką pięć smaków duszone w cudownym miodowo-winnym sosie. Bardzo przyjemne dla podniebienia połączenie. Do tego moje tegoroczne odkrycie czyli maślane puree z pasternaku. Słodki pasternak fajnie komponuje się z ziemniakami. Tak fajnie, że w połączeniu ze szklanką kwaśnego mleka, może stanowić kompletne danie.
 
 
*Lista składników:
(dla 4 osób)
  • 4 nogi kurczaka (udko + pałka)
  • 1 papryczka chilli, suszona
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej pięć smaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 2 średnie cebule czerwone, pokrojone w piórka
  • 1 łyżeczka drobno startego imbiru
  • 2 łyżki miodu, najlepiej płynnego
  • 80 ml wina białego wytrawnego 
  • 400 ml bulionu z kurczaka, domowego
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej + 1 łyżka wody
Udka kurczaka myję, osuszam, kroję na pół. Cebulę obieram i kroję w cienkie piórka.
 
Na suchą patelnie wsypuję rozdrobnioną  papryczkę i prażę ją, aż zacznie przyjemnie pachnieć. Wsypuję ją do moździerza, dodaję sporą szczyptę soli i pieprzu, przyprawę chińską i ucieram wszystko na drobny pył. Mieszanką posypuję osuszone mięso.

Na patelni typu wok rozgrzewam olej i smażę na nim udka po ok 5 min z każdej strony. Przekładam je na talerz a na patelnię wrzucam cebulę. dodaję imbir i smażę ok 6 min,  aż cebula się zeszkli. Dodaję miód i wino. Gotuję na małym ogniu aż wino i miód się zredukują i utworzą klejący, gęsty sos. Wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia.

Wkładam udka z powrotem na patelnię i duszę je ok 45 min. W połowie duszenia przekładam mięso na drugą stronę. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczam mąkę zmieszaną z wodą.
 
Puree z pasternaku**:
  • 1 spory pasternak
  • 4 duże ziemniaki
  • masło
  • natka pietruszki
  • sól morska
  • mleko
Pasternak i ziemniaki myję, obieram i kroje w kostkę. Wkładam warzywa do garnka i zalewam mlekiem. Solę i gotuje do miękkości. Następnie odcedzam, rozgniatam tłuczkiem i dodaję tyle masła, by masa nie była sucha. Na koniec dodaję posiekaną natkę. Zjadam w towarzystwie uduszonego kurczaka, nie żałując sobie aromatycznego i pysznego sosu.

 
*Źródło: Gordon Ramsay. Szef kuchni po godzinach. MUZA SA, 2009
** Inspiracja: Z działki na stół i do spiżarni. Inż Kazimiera Pyszkowska. Polskie Wydawnictwo Rolnicze i Leśne - Warszawa 1982.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz