Słodkie babeczki ze słonym kremem z orzeszków ziemnych. Połączenie przepyszne i intrygujące. Ciasto babkowe jest lekko kruche i fajnie kontrastuje z puszystym kremem orzechowym. Przepis pochodzi z książki autorki bloga Moje Wypieki. Wprowadziłam tylko jedną małą zmianę zastępując mleko jogurtem naturalnym. Wyszło pysznie jak zwykle.
Lista składników:
(na 12 babeczek)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka orzechów np. włoskich, obranych
- 1/2 szklanki mąki
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g masła, roztopionego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 65 g masła
- 160 g masła orzechowego
- 20 g cukru pudru
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Orzechy i czekoladę mielę (można w malakserze lub z pomocą blendera). Dodaję pozostałe składniki i miksuję do połączenia składników. Ciasto powinno być dość geste.
Formę do muffinek wykładam papilotkami i napełniam je ciastem do 3/4 wysokości. Piekę ok 25 min do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Upieczone babeczki studzę na kratce.
Składniki kremu umieszczam w misie miksera i miksuję na gładką puszystą masę. Dekoruję kremem ostudzone babeczki. Dodatkowo ozdabiam kawałkiem orzeszka.
Źrodło: Moje wypieki i desery. Dorota Świątkowska Wydawnictwo Egmont Polska Sp. z oo., Warszawa 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz