wtorek, 28 stycznia 2014

Orzechowe babeczki z kremem

Słodkie babeczki ze słonym kremem z orzeszków ziemnych. Połączenie przepyszne i intrygujące. Ciasto babkowe jest lekko kruche i fajnie kontrastuje z puszystym kremem orzechowym.  Przepis pochodzi z książki autorki bloga Moje Wypieki. Wprowadziłam tylko jedną małą zmianę zastępując mleko jogurtem naturalnym. Wyszło pysznie jak zwykle.


Lista składników:
(na 12 babeczek)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka orzechów np. włoskich, obranych
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g masła, roztopionego
  •  2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 65 g masła
  • 160 g masła orzechowego
  • 20 g cukru pudru
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Orzechy i czekoladę mielę (można w malakserze lub z pomocą blendera). Dodaję pozostałe składniki i miksuję do połączenia składników. Ciasto powinno być dość geste.

Formę do muffinek wykładam papilotkami i napełniam je ciastem do 3/4 wysokości. Piekę ok 25 min do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Upieczone babeczki studzę na kratce.

Składniki kremu umieszczam w misie miksera i miksuję na gładką puszystą masę. Dekoruję kremem ostudzone babeczki. Dodatkowo ozdabiam kawałkiem orzeszka.


Źrodło: Moje wypieki i desery. Dorota Świątkowska Wydawnictwo Egmont Polska Sp. z oo., Warszawa 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz