piątek, 17 stycznia 2014

Moskiewskie pielmieni

Pielmieni, czyli rosyjskie pierożki wypełnione mięsem. Według słownika A. G. Prieobrażenskiego ich nazwa pochodzi od słowa "pielniań", które w tłumaczeniu z języka udmurckiego i i komi -piermackiego znaczy tyle co "ucho z ciasta". Przyrządając swoje pielmieni skorzystałam z przepisu zawartego w książce "Tradycyjna kuchnia rosyjska". Ciasto wychodzi miękkie i bardzo ładnie się lepi. Farsz jest mega prosty, mało składnikowy, jedynymi przyprawami jakich się używa to sól, pieprz i cebula. Po raz kolejny okazuje się, że nie potrzeba wyrafinowanych połączeń, długiej listy składników, by uzyskać coś smacznego i treściwego. Finalne polanie masłem, świeżo mielony pieprz i sos chrzanowy przemieniają ten prosty posiłek z nieziemską ucztę. Idealne na zimowe chłody.


Lista składników*:
(dla 6 głodnych osób)
  • 700 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 260 g letniej wody
  • 350 g chudej wołowiny
  • 350 g wieprzowiny np. łopatki
  • 100 g cebuli
  • 170 g wody lub mleka lub pół na pół
  • 2 g cukru
  • sól morska
  • śwież mielony pieprz
Mąkę przesiewam, w środku robię wgłębienie, w które wbijam jajka, wlewam wodę i wsypuję ok 1 łyżeczkę soli.  Zagniatam ciasto i wyrabiam do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijam w folię i wkładam na 30 min do lodówki.

Umyte i osuszone mięso kroję na kawałki i mielę razem z cebulą. Dodaję wodę i/lub mleko, po czym doprawiam solą i pieprzem.

Schłodzone ciasto wałkuję a następnie przy pomocy szklanki wykrawam krążki. Nakładam łyżeczkę farszu i zlepiam dokładnie brzegi a następnie łączę ze sobą obydwa końce na kształt uszka.

Gotowe pielmieni gotuję w osolonej, wrzącej wodzie ok 3 minut, licząc od momentu wypłynięcia pierogów. Zjadam polane masłem i sosem chrzanowym.


* Źródło: Tradycyjna kuchnia rosyjska. Praktyczne porady i sprawdzone przepisy, wydawnictwo REA, 2011

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz