środa, 4 grudnia 2013

Ciastka sezamowe

Słodkie, twardawe, sezamowe, chrupiące, z wyczuwalną skórką pomarańczową. Przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej, od siebie dorzuciłam tylko łyżkę ziaren słonecznika i kilka kostek mlecznej czekolady. Ciastka można przechowywać w metalowej puszce i traktować je jako wybawienie w napadach małego słodkiego głodu.

Lista składników:
(ok. 30 ciastek)
  • 250 g mąki
  • 50 g sezamu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru białego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 120 g masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka ziaren słonecznika (opcjonalnie)
  • kilka kostek mlecznej czekolady, posiekanej (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Piekarnik nagrzewam do 165 st. C, blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia.

Suche składniki (mąkę, proszek, sól, sezam, słonecznik) mieszam w misce.  Masło ucieram do białości z cukrem zwykłym i trzcinowym. Następnie dodaję skórkę pomarańczową i jajko. Miksuję do połączenia składników. 

Do masy jajecznej wsypuję suche składniki i posiekaną czekoladą. Znów mieszam do połączenia składników.

Z masy formuje kulki wielkości orzecha włoskiego i układam je na blaszce w kilku centymetrowych odstępach. Piekę ok 10 min do zrumienienia.


Źródło: Eliza Mórawska. White Plate. Słodkie. Wydawnictwo Dwie Siostry, 2012.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz