Lista składników:
(na foremkę o średnicy 22mm)
- ok 300 g ciasta kruchego według tego przepisu
- pęczek botwinki wraz z małymi buraczkami
- 2 średnie buraki
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 50 g sera Manchego
- 100 g dojrzałego sera koziego
- 50ml wina Porto
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 30%
- olej rzepakowy
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Umyte buraczki obieram i kroję w kostkę, łodyżki oraz listki drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam buraczki oraz łodyżki. Solę i pieprzę. Duszę 5 minut, po czym dorzucam posiekany czosnek, tymianek oraz liście buraczków. Wlewam wino, mieszam i duszę całość do miękkości. Próbuję i ewentualnie doprawiam. Wykładam na podpieczony spód z kruchego ciasta. Na wierzchu układam pokrojony w kostkę ser kozi.
Jajka roztrzepuję widelcem i mieszam ze śmietaną oraz startym serem Manchego. Solę lekko i pieprzę. Masę wylewam na buraczki i wkładam do piekarnika. Piekę ok 30 min do momentu, aż masa się lekko wybrzuszy. Zostawiam na 15 minut po czym kroję na kawałki i zjadam na późny obiad. To co zostanie zabieram do pracy na drugie śniadanie.
Inspiracja: http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2011/05/zielsko-dobre-czyli-rzecz-o-tarcie-z.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz