Pyszna, słodka, krucha i wiśniowa. Z małym dodatkiem marcepanu. Idealna na letni piknik. Przepis pochodzi z bardzo fajnej książki o kuchni francuskiej. Jedyną zmianą jaką poczyniłam to dodanie marcepanu. Dorzuciłam też garstkę czereśni, bo zalegały mi w lodówce. Nie wiem czy to wina przepisu, czy mojej foremki, ale zostało mi dość sporo masy jajecznej, która się już nie zmieściła. Na przyszłość trzeba wiec pamiętać by brać foremkę z wyższym rantem lub ciut większą.
Kruche ciasto*:
na foremkę o śr. 24mm
Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 ºC. Schłodzone ciasto wałkuję na cienki placek i wylepiam nim natłuszczoną foremkę. Odkrawam nadmiar ciasta a spód nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika i piekę ok 15 min aż się lekko zrumieni. Wyjmuje z piekarnika i studzę.
Nadzienie:
Wiśnie i czereśnie myję, osuszam i dryluję. Do miseczki wsypuję cukier, dodaję śmietanę, mleko, jajka i żółtka. Ubijam przez kilka minut aż składniki się połączą.
Na podpieczonym cieście układam wiśnie, między wiśnie wkładam rozdrobniony marcepan. Całość polewam masą jajeczną i wstawiam do piekarnika. Piekę ok 45 min, aż masa się zetnie a wierzch ładnie zrumieni. Podaję schłodzoną.
Źródło: Kuchnia francuska. Łatwe przepisy na wykwintne potrawy. Wydawnictwo Larousse 2001
Kruche ciasto*:
na foremkę o śr. 24mm
- 125 mąki pszennej
- 50 g masła pokrojonego w kostkę i lekko rozmiękczonego
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
Mąkę
wysypuję do dużej miski. Dodaję cukier puder, sól i masło. Mieszam
rozdrabniając masło palcami aż powstaną okruszki. Dodaję jajka i szybko
zagniatam ciasto.Wkładam do lodówki na ok 1 - 2 godziny.
Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 ºC. Schłodzone ciasto wałkuję na cienki placek i wylepiam nim natłuszczoną foremkę. Odkrawam nadmiar ciasta a spód nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika i piekę ok 15 min aż się lekko zrumieni. Wyjmuje z piekarnika i studzę.
Nadzienie:
- 500 g wiśni
- kilka czereśni (opcjonalnie)
- 110 g cukru, najlepiej drobnego
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 ml mleka
- 30 g marcepanu (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 2 żółtka
Na podpieczonym cieście układam wiśnie, między wiśnie wkładam rozdrobniony marcepan. Całość polewam masą jajeczną i wstawiam do piekarnika. Piekę ok 45 min, aż masa się zetnie a wierzch ładnie zrumieni. Podaję schłodzoną.
Źródło: Kuchnia francuska. Łatwe przepisy na wykwintne potrawy. Wydawnictwo Larousse 2001
Przepis podaję z moimi zmianami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz