Przepyszne, mocno czekoladowe ciasto z cukinią. Niezbyt słodkie i bardzo puszyste mimo, że na zdjęciu bardziej przypomina zakalec. Cukinia nie jest wyczuwalna, ale to dzięki niej ciasto jest wilgotne i długo pozostaje świeże. W zasadzie z każdym dniem smakuje lepiej. Jednolity, czekoladowy smak ciasta fajnie przełamują świeże owoce - u mnie tym razem jeżyny zrywane prosto z krzaka. Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Piekłam już ciasta cukiniowe z różnych przepisów, ten jest zdecydowanie najlepszy!
na blaszkę 28 x 24 cm lub ciut większą
- 115 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki oleju
- 250 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 300 g mąki
- 60 g kakao
- 350 g startej cukini wraz ze skórką
- 80 g posiekanej gorzkiej czekolady
Masło miksuję do białości, dodaję olej i dalej miksuję. Dodaję cukier, cukier waniliowy, sodę, proszek, sól i dalej miksuję. Dodaję jajka i miksuję.
Następnie dodaję mąkę na przemian z jogurtem cały czas miksując. Pod koniec wsypuję też kakao. Dodaję cukinię i posiekaną czekoladę i jeszcze raz wszystko miksuję.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wykładam do niej ciasto. Piekę w temperaturze 160ºC przez ok. 45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu smaruję roztopioną gorzką czekoladą a przed podaniem ozdabiam jeżynami.
* Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-cukinia
Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz