wtorek, 20 sierpnia 2013

Ciasto czekoladowe z cukinią

Przepyszne, mocno czekoladowe ciasto z cukinią. Niezbyt słodkie i bardzo puszyste mimo, że na zdjęciu bardziej przypomina zakalec. Cukinia nie jest wyczuwalna, ale to dzięki niej ciasto jest wilgotne i długo pozostaje świeże. W zasadzie z każdym dniem smakuje lepiej. Jednolity, czekoladowy smak ciasta fajnie przełamują świeże owoce - u mnie tym razem jeżyny zrywane prosto z krzaka. Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Piekłam już ciasta cukiniowe z różnych przepisów, ten jest zdecydowanie najlepszy!

Lista składników*:
na blaszkę 28 x 24 cm lub ciut większą
  • 115 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki
  • 60 g kakao
  • 350 g startej cukini wraz ze skórką
  • 80 g posiekanej gorzkiej czekolady
Masło miksuję do białości, dodaję olej i dalej miksuję. Dodaję cukier, cukier waniliowy, sodę, proszek, sól i dalej miksuję. Dodaję jajka i miksuję. 

Następnie dodaję mąkę na przemian z jogurtem cały czas miksując.  Pod koniec wsypuję też kakao. Dodaję cukinię i posiekaną czekoladę i jeszcze raz wszystko miksuję. 

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wykładam do niej ciasto. Piekę w temperaturze 160ºC przez ok. 45 minut do suchego patyczka. 

Po upieczeniu smaruję roztopioną gorzką czekoladą a przed podaniem ozdabiam jeżynami. 


* Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-cukinia
Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz