Bardzo smaczne, mięciutkie, jogurtowe muffinki z ostatnimi w tym roku papierówkami i wanilią. Z kruszonką dla jeszcze większej smakowej rozpusty. Jak wszystkie muffinki robi się je błyskawicznie, bez konieczności użycia miksera. W bardziej leniwy dzień można zrezygnować z kruszonki i po upieczeniu oprószyć babeczki cukrem pudrem.
Lista składników*:
(na 14 muffinek)
- 250 g jabłek
- odrobina soku z cytryny do skropienia jabłek
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 125 g cukru
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 80 ml oleju roślinnego
- 250 g jogurtu naturalnego
Kruszonka:
- 40 g masła w temperaturze pokojowej
- 40 g cukru
- 80 g mąki tortowej
Wszystkie składniki wyrabiam palcami do powstania kruszonki i odstawiam do lodówki.
Piekarnik nagrzewam do 180ºC. Blaszkę na muffinki wykładam papilotkami.
Jabłka myję, obieram ze skórki, wydrążam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą.
Jajko lekko roztrzepuję, dodaję cukier, wanilię, olej i jogurt. Mieszam trzepaczką do połączenia składników. Masę wlewam do mąki, dodaję jabłka i całość mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto wykładam do papilotek. Wierzch posypuję kruszonką. Piekę ok. 25 minut do suchego patyczka.
* Źródło: Babeczki słodkie i pikantne. Weltbild.
Przepis uwzględnia moje zmiany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz