poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Muffinki z papierówkami i wanilią

Bardzo smaczne, mięciutkie, jogurtowe muffinki z ostatnimi w tym roku papierówkami i wanilią. Z kruszonką dla jeszcze większej smakowej rozpusty. Jak wszystkie muffinki robi się je błyskawicznie, bez konieczności użycia miksera. W bardziej leniwy dzień można zrezygnować z kruszonki i po upieczeniu oprószyć babeczki cukrem pudrem.


Lista składników*:
(na 14 muffinek)
  • 250 g jabłek
  • odrobina soku z cytryny do skropienia jabłek
  • 250 g mąki tortowej
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 125 g cukru
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 250 g jogurtu naturalnego
Kruszonka:
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej
  • 40 g cukru
  • 80 g mąki tortowej
Wszystkie składniki wyrabiam palcami do powstania kruszonki i odstawiam do lodówki.

Piekarnik nagrzewam do 180ºC. Blaszkę na muffinki wykładam papilotkami.

Jabłka myję, obieram ze skórki, wydrążam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą. 

Jajko lekko roztrzepuję, dodaję cukier, wanilię, olej i jogurt. Mieszam trzepaczką do połączenia składników. Masę wlewam do mąki, dodaję jabłka i całość mieszam krótko, tylko do połączenia składników. 

Ciasto wykładam do papilotek. Wierzch posypuję kruszonką. Piekę ok. 25 minut do suchego patyczka.


* Źródło: Babeczki słodkie i pikantne. Weltbild.
  Przepis uwzględnia moje zmiany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz